Korruptiokupla puhkesi Vantaalla

Entiselle kaupunginjohta Jukka Peltomäelle vankeustuomio

Kunnallishallinnossa esiintyvää korruptiota ei ole aina helppo tunnistaa. Tosiasia kuitenkin on, että sitä esiintyy eri tavoin. Hyväveli verkostot junailevat asioita omaksi ja kavereidensa eduksi.

Nyt kuitenkin Vantaan entisen maankäytön ja kaupunginjohtajan Jukka Peltomäen ja hänen lahjojansa arkkitehtitoimisto  Forma Futuran omistajan Leila Tuomisen oikeudenkäynti käräjäoikeudessa saatiin päätökseen. Molemmat tuomittiin ehdottomiin vankeusrangaistuksiin, Peltomäki 2 v. 6 kk. ja Tuominen 2 v. 10 kk. Peltomäki oli vuosien ajan vastaanottanut Tuomiselta mm. rahaa ja asunut Tuomisen omistamassa asunnossa alihintaisella vuokralla.

Vantaan entinen maankäytön ja kaupunginjohtaja Jukka Peltomäki ja Arkkitehtitoimisto Forma Futuran omistaja Leila Tuominen oikeudessa. Kakkua tuli molemmille istuttavaksi yli kaksi vuotta.

 

Vantaan kaupunki irtisanoutui tästä rötöstelystä tiedotteellaan, ettei ole osapuolena ko. oikeudenkäynnissä. Kuitenkin Vantaan kaupungin rakenteet ja käytänteet mahdollistivat mm. tämän lahjontakuvion. Tosin Vantalla on tämän tapauksen tultua ilmi kiinnitetty jonkin verran huomiota tämänkaltaisten räikeiden korruptiotapausten torjuntaan.

Eräs kunnissa rehottava korruption muoto on puolueiden tukeminen.Lain mukaan kunnat eivät saa antaa puolueille suoranaista tukea, joten asiaa hoidetaan toisin keinoin. Esimerkiksi demarit ovat saaneet pystyyn melkoisen kiinteistöomaisuuden Vantaan kaupungin avustuksella, vuokraamalla kiinteistöjänsä laajassa mitasssa kaupungille mahdollisimman korkeilla (käypää korkeammilla) vuokrilla. Tässä kiinteistöruletissa on ollut mukana myös kokoomus ja vasemmistoliittokin. Vasemmistoliitto tosin heitettiin ringista ulos kun kannatus hiipui ja vaikutusvalta Vantaan hallinnossa heikkeni. Mutta saivatpa Puistokulman toimistosiiven aikanaan pystyyn, kaupungin maksamilla vuokrilla.

Ja mitä tapahtuu lukuisissa kaupungin omistamissa tai osaomistamissa osakeyhtiöissä? Jokin aika sitten käytiin käräjillä selvittelemässä urheiluyhtiöiden mainosepäselvyyksiä. Sääntöjä oli rikottu, mutta tuomioita ei tästä tapauksesta tullut. Mutta yhtiöiden johtoon kuuluvien muistinmenetykset olivat merkillepantavia. Ainakin parempimuistisia olisi syytä istuttaa johtopaikoille.

Yhtiöiden mainosrahoja on ohjautunut eri intressiryhmille huomattavia summia.

Sote valmistelun kiihtyessä kuntalaisten kannattaa olla varpaillaan. Syntyy uusia mahdollisuuksia myös korruptioon verrattavien suhmurointien tekemiseen.

Wikipedia määrittelee korruption seuraavasti: Korruptio (latinan sanasta corrumpere) “turmelus, pahaan vietteleminen” on toimivallan väärinkäyttöä yksityisen edun tavoitteluun.

 

 

Vastaa