Palestiinalaisvieras Vantaan Rauhanklubilla

Vantaan Rauhanpuolustajien Rauhanklubi sarjassa 26.11.2012 oli vuorossa palestiinalaisen Saeed Amirehin vierailu. Saeed asuu Ni´lin kylässä Länsirannalla. Hän kertoi kylän elämästä, jota leimaa Israelin miehitys ja siirtokuntien rakentaminen kylän maille.
Ennen Israelin tunkeutumista Ni´lin kylän pinta-ala oli 5 800 ha mutta israelilaiset ovat anastaneet kylän maita siten, että palestiinalaisilla on käytössään enää 800 ha. Voi hyvin kuvitella miten tilanne on kurjistanut pääasiasiassa maanviljelystä toimeentulonsa saavan kylän tilannetta.
Tilanne on myöskin häätänyt kyläläisiä pakoon, väkiluku on supistunut 12 500:sta 5 500:aan. Kyläläisiä on siirtynyt muualle Länsirannalle, Libanoniin ja muihin lähivaltioihin, esimerkiksi Saksaan on muuttanut 1 000 Ni´lin kyläläistä.

Palestiinalainen Saeed Amireh selostamassa israelilaisten miehityksen piinaavaa kotikylänsä tilanetta.

Kyläläiset ovat koko Israelin armeijan läsnäolon ajan rakentaneet vastarintaa miehittäjiä vastaan. Järjestäneet rauhanomaisia mielenosoituksia, yrittäneet murtaa Israelin rakentamaa aluetta ympäröivää muuria, estää tarkka-ampujia pääsemään omien asuntojensa katoille jne. Israelin armeija on hajoittanut mielenosoituksia raa´alla tavalla ja useita kyläläisiä on kuollut Israelin armeijan väkivaltaisuuksissa vuosien aikana. Satoja ihmisiä on pidätetty eri pituisiksi ajoiksi. Tälläkin hetkellä 18 kyläläistä on pidätettynä.
Saeedin koti on ratsattu vuosien varrella 25 kertaa. Jokapäiväistä elämää yritetään kuitenkin ylläpitää, esimerkiksi koulut toimivat. Lapset ovat joutuneet näkemään ja kokemaan sellaista joka on vaikuttanut traumatisoivasti ja näkyy myös kouluissa erilaisina vaikeuksina.
Saeed näytti myös kylästä kuvattuja videoita. Kuvia esimerkiksi kyläläisten mielenosoituksista, ainoat aseet olivat israelilaisilla sotilailla ja niitä myös käytettiin. Ammuttiin mielenosoittajia kohti sekä luoteja että kyynelkaasua. Eräässä videossa pidätettyä jonka silmät olivat sidotut ja kädet sidotut selän taakse, häntä siirrettäessä israelilaiseen sotilasajoneuvoon eräs israelilaissotilas ampui häntä vasempaan jalkaan ilman mitään syytä. Sotilas joutui oikeuteen, mutta ei saanut minkäänlaista tuomiota. Hän kertoi oikeudelle tunteneensa itsensä uhatuksi. Israelin armeija ei noudata mitään lakeja alueella vaan käyttää väkivaltaa alistaakseen ja karkoittaakseen palestiinalaiset.

Vantaan Rauhanpuolustajien Rauhanklubin 26.11.2012 yleisöä palestiinalaisillassa.

Lähiaikoina YK:ssa äänestetään itsenäisen Palestiinan valtion tunnustamisesta. Toivottavasti Palestiinalaiset voittavat äänestyksen ja synnyttää kansainvälistä painostusta ihmisoikeuksien palauttamiseksi palestiinalaisille ja aluekiistojen ratkaisemiseksi.

Vastaa