SATO hakee lupaa kääpiöasuntojen rakentamiseen

Vuokrataloyhtiö SATO hakee asemakaavan muutosta jolla SATO rakentaisi 68 asuntoisen kerrostalon jonka asuntojen pinta-ala olisi 15,5 neliötä ja lisäksi asuntoihin tulisi 6 neliön parvi.

Asunnot rakennettaisiin Vantaan Myyrmäkeen.

Suomen rakentamismääräyskokoelman mukaisesti asunnon minimikoko pitää olla 20 m2. Tästä minimistä haluttaisiin nipistää. Sato ilmoittaa tällä hetkellä asuntojensa keskikooksi 57 m2.

SATO perustelee hanketta edullisten vuokra-asuntojen lisäämisellä. Vuokraksi näille minimi asunnoille on kaavailtu 500 eur kuukaudessa.

Tämä on hyvä esimerkki siitä kuinka kestämättömään tilanteeseen asuntomarkkinat on ajettu. Suurin syy on asuntomarkkinoiden jättäminen bisneksen armoille.

Saton liikevaihto vuonna 2014 oli 312 milj. eur. Osakkeita on 51 milj. kpl. Osinkoa ja pääomanpalautusta jaettiin omistajille 0,62 eur osakkeelta eli 31,6 milj euroa.
Toimitusjohtajan palkka ja etuudet olivat vuonna 2014 808 065 eur. Kaikki kustannettiin tietysti vuokralaisten pussista ja runsaasti voittoa jäi vielä yrityksen kassaan.

Saton suurimmat omistajat:
Saton omistajat

Ensimmäisenä toimena pitäisi palauttaa vuokrasäännöstely.

Tilanne on toivoton myös omistusasuntojen lohkolla. Asuntojen hinnat ovat kiivenneet tähtitieteellisiin summiin. Myös omistuspuolella ollaan kutistamassa asuntojen pinta-aloja jotta asuntojen kokonaishintoja saataisiin alemmas. Miten käy asumismukavuuden?

Vastaa