Vantaalainen kirjailija Rita Dahl eduskuntavaaliehdokkaaksi

Vantaan Hakunilassa asuva filosofian ja valtiotieteen maisteri Rita Dahl on sitoutumattomana ehdokkaana Suomen kommunistisen puolueen listalla huhtikuun eduskuntavaaleissa.

SKP:n sitoutumaton eduskuntavaaliehdokas Rita Dahl Korson markkinoilla puuhaamassa markkina-aluetta Nato vapaaksi alueeksi.

SKP:n sitoutumaton eduskuntavaaliehdokas Rita Dahl Korson markkinoilla puuhaamassa markkina-aluetta Nato vapaaksi alueeksi.

Rita Dahl muistuttaa, että vaikka paljon
julkisuutta saanut tasa-arvoinen avioliitto-
laki saatiin aikaan, tekemistä riittää silti
vielä paljon.

– Ihmisten huomio kiinnittyi tähän avio-
liittolakiin niin että lähes huomiotta jäi
eduskunnan samassa istunnossa hyväksymä
Kanadan ja Suomen välinen vapaakauppasopimus
ja yhtälailla vähälle huomiolle jäi niin
ikään samassa istunnossa päätetty lapsilisien
leikkaus, Dahl huomauttaa. Hän kaipaa saman
tason mobilisaatiota muidenkin yhteiskuntamme
ongelmien ratkaisemiseksi, kuin syntyi
tämän avioliittolain puolesta.

– Se oli kylläkin hyvä esimerkki
kansalaismielipiteen vaikutuksesta
eduskunnan istuntosalissa asti.

TTIP sopimus huolettaa
Rita Dahl on seurannut erityisen huolestuneena nyt käynnissä olevia Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin välisen vapaakauppasopimuksen (TTIP) neuvottelujen etenemistä. Neuvottelun osapuolet ovat EU:n komissio ja USA:n senaatti. Suuri ongelma tässä on jo asian valmistelussa, koska neuvotteluprosessi on salainen. Tästä ovat hyvin monet kansalaisjärjestöt Euroopassa ja muuallakin jo lausuneet syvän huolensa.

– Huolta tuossa sopimuksessa aiheuttaa erityisesti siihen sisältyvä investointisuoja ja tämän takuuna oleva niin sanottu välimiesoikeus. Vastaavista sopimuksista maailmalla on jo ollut satoja oikeusprosesseja, ja ylivoimaisesti suurin osa näistä jutuista on päätynyt kansainvälisten suuryritysten voittoon, sanoo Dahl.

– Kansallinen suvereniteetti on näin uhattuna.

Euroopan kannalta suuria uhkia liittyy esimerkiksi monien standardien erilaisuuteen USA:n ja Euroopan välillä. Dahl mainitsee esimerkkinä kemikaaliturvallisuuden, jossa Euroopan säännökset ovat huomattavasti tiukemmat kuin on laita Yhdysvalloissa. Ruokaturvallisuudessa taas geenimanipulointiin liittyy monia ongelmia.

– Tässä ollaan purkamassa kaikkea sääntelyä amerikkalaisen mallin mukaiseksi ja kansalaisyhteiskunnan pitää olla valppaana, että kansalaisten ääni saadaan kuulumaan Euroopan Unionin komissioon asti, painottaa kansanedustajaehdokas Rita Dahl.

Minkälaisia kansalaisvaikuttamisen mahdollisuuksia on tässä TTIP:n vastaisessa liikkeessä?

– Kyllä se vaikeaksi on käynyt, mutta ei kannata luopua toivosta. Esimerkiksi Euroopassa on muodostunut kansalaisliike joka edustaa 250 eri tahoa. Viime vuonna tämä STOP-TTIP-kansalaisliike toimitti EU:n komissiolle sopimusta vastustavan aloitteen, mutta komissio ei ottanut sitä käsittelyyn. Nyt tuo ryhmä on järjestämässä toista nimienkeräystä.

Kirjailija Rita Dahl kirjanmyyntityössä Korson markkinoilla. Kyseessä ei tällä kertaa oma teos vaan Karl Marxin Pääoma.

Kirjailija Rita Dahl kirjanmyyntityössä Korson markkinoilla. Kyseessä ei tällä kertaa oma teos vaan Karl Marxin Pääoma.

EU:n valuuttakriisi jatkuu

EU:n yhteisvaluuttajärjestelmän EMU:n kolmas vaihe käynnistyi viime marraskuun alussa.

– Tämä vaihe onkin se pelottavin koko yhteisvaluutassa. Nyt olemme jo nähneet nämä vakausmekanismit ja muut yritykset yhteisvaluutan pelastamiseksi. Noihin pelastusoperaatioihin on nyt jo sidottu miljardeja euroja ja niitä tuskin koskaan saavat antajamaat takaisin. – EMU kun on yhteisvastuullinen ja ”solidaarinen” projekti, niin kaikki euromaat ovat tietenkin innolla mukana finanssimarkkinatalkoissa, toteaa Rita Dahl hieman ironisoiden.

– Koko Euroopan Unionin varsinainen iso ongelma on se, että finanssimarkkinoilla on aivan liikaa valtaa kaikessa päätöksenteossa. Tämä piirre tuli erityisesti esille vuoden 2008 alkaneen talouskriisin myötä.

Tässä kriisissä veronmaksajat on laitettu rahoittamaan yksityisiä pankkeja. Koko EMU:n kolmas vaihe syventää Unionin liittovaltiokehitystä, varoittaa Dahl.

Rita Dahl on seurannut myös Suomen kaivosteollisuutta, ennen kaikkea Talvivaaran murheellista tapausta.

– Tässäkin tapauksessa kansalaisten vaikutusmahdollisuudet tuntuvat olevan heikot, mutta jälleen tässä korostuu laajan kansanliikkeen merkitys. Joukkoja pitää vaan ryhtyä mobilisoimaan. Talvivaarahan on surullinen esimerkki kaivoksesta, jota ei olisi koskaan pitänyt edes päästää toimimaan. Talvivaaraan liittyvät ongelmat olivat virkamiesten tiedossa jo kaivoksen suunnitteluvaiheessa. Luvat kaivoksen aloittamiseen annettiin liian lepsusti ja nyt on nähty, mihin sellainen voi johtaa, muistuttaa Dahl.

– Suomea on maailman lehdistössäkin nimitetty kaivosteollisuuden Kongoksi, koska täällä on ylikansallisen kaivosteollisuuden niin tavattoman helppo mellastaa. Meillä ei ole kaivosveroa, eikä sekään riittäisi koska kaivoksen aiheuttamia tuhoja ei voida koskaan lopullisesti paikata. Ulkomaisten kaivosyhtiöitten päästämistä Suomeen perustellaan yleensä työllistävällä vaikutuksella, mikä todellisuudessa on aikamoinen kupla, sanoo Dahl.

– Nämä asiat – vapaakauppasopimus TTIP ja kaivostoiminta – kietoutuvat yhteen. Nimittäin TTIP:hen liittyvään investointisuojaan liittyy vaara, että jos jokin kaivosyhtiö näkee ja tulkitsee valtion lainsäädännöllisin tai muin toimin vaikeuttavan tai rajaavan oman bisneksensä tuottoisuutta, tämä yhtiö voi haastaa valtion oikeuteen. Sieltä on jo tullut ja on tulossa miljardikorvauksia eri alojen yrityksille eri puolilla maailmaa, muistuttaa Rita Dahl.

Seuraa Ritan tekemisiä hänen poliitikko fb sivultansa https://www.facebook.com/ritdahl?fref=ts


Kuuntele myös Rita Dahlin pari tuoretta haastattelua, haastattelu 1, haaastattelu 2.

Vastaa