EU:n puolustus- ja turvallisuuspolitiikka Vantaan Eurovaalifoorumissa

Eurovaalifoorumin puolustus- jaturvallisuuspolitiikan tilaisuuden 5.3. panelistit vasemmalta Antero Eerola (vas), Tiina Tuomela (KD), Stefan Holm (IPU), Arjo Suonperä (SKP), Anu Palosaari (Sinivalkoinen Rintama), Tapani Karvinen (Piraattipuolue)

Panelistit olivat hyvin yksimielisiä keskeisistä puolustus- ja turvallisuuspoliittisista kysymyksistä. Kaikki vastustivat Suomen Nato jäsenyyttä. Kaikkien mielestä Suomen pitäisi hoitaa itse suhteensa Venäjään, eikä jättää niitä EU:n hoidettaviksi. Myöskin oman asevelvollisuuteen perustuvan armeijan näkivät kaikki Suomen puolustuksen perustaksi. Asemäärärahoja useimmat olisivat valmiita hillitsemään, Sinivalkoisen Rintaman Anu Palosaari irtosi rintamasta vaatimalla armeijan määrärahojen lisäystä. Naisten pakollisen asevelvollisuuden torjuivat kaikki muut paitsi Piraattipuolueen Tapani Karvinen.

Kaiken kaikkiaan käytiin monipuolinen ja selventävä keskustelu Suomen suhteesta EU:n puolustusjärjestelmään, Lissabonin sopimuksen velvoitteista ja EU:n läheisten Nato kytkentöjen vaikutuksesta Suomen asemaan. Keskustelussa sivuttiin myös Ukrainan tilannetta kuin myös vanhempia kriisipesäkkeitä, Afganistania ja Kosovoa.

Vastaa