Vantaa jatkaa palveluiden leikkaamista

Vantaan valtuusto pysyi kaupunginjohtaja Kari Nenosen (sd) alkuperäisessä esityksessä päättäessään maanantaina kaupungin ensi vuoden tulo- ja menoarviosta. Vantaan päätöksentekoa kahlitsee edellisen valtuuston viime vuonna lähes rikkumattoman konsensuksen hengessä (äänin 63-4) hyväksymä Talouden tasapainottamis- ja velkaohjelma (TVO).

Uudessa valtuustossa varsinkin sen uusille jäsenille tuntuu tulleen yllätyksenä, että kaikki kaupunginvaltuuston päätäntävaltaan normaalisti kuuluvat talouden suuret linjat ovat jo ennalta sovitut ja että TVO:ssa lukitut budjetin raamit eivät jousta nyt eivätkä tulevina vuosina. Tuota vantaalaisia kuristavaa konsensusta ovat rikkoneet budjetin valmisteluprosessin kuluessa kaupungissa syksyn aikana syntyneiden protestiliikkeiden havahduttamana Vasemmistoliiton edustajien lisäksi vaihtelevasti muutamien muidenkin ryhmien (vihr. ja ps.) edustajat.

Palveluntarjonnan leikkauksiin tiukimmin sitoutuneet ryhmät, porvaririntama (kok, rkp, krist.) ja sosiaalidemokraatit perustelevat linjaansa pääasiassa kahdella uhkakuvalla: Vantaan suurehkoon velkamäärään liittyvällä korkoriskillä ja maan hallituksen asettaman kriisikunta-määritelmän aiheuttamalla itsenäisyyden menettämisen vaaralla.

Ulkopuolisen konsultin ohjauksessa valmisteltu ensimmäinen varsinainen leikkausohjelman sitoma budjetti nuijittiin valtuustossa läpi ilman muutoksia.

– Kaikki sopeutukset ovat osa velkaohjelmaa ja se on kokonaisuus, johon me kaikki olemme sitoutuneet, kuuluu palveluiden leikkaajien yleinen perustelu, jota toistettiin talousarvion käsittelyn aikana useaan otteeseen. Tämä TVO-”kokonaisuus” sitoo valtuustoa vuoteen 2016 asti.

Vantaalaisen palveluntarvitsijan kannalta tuhoisaa, TVO:n mukaista jyrkkää leikkauspolitiikkaa vastusti alun alkaen ainoastaan osa Vasemmistoliiton edustajista. Opposition rungon muodostavat Vantaalla – tässä uudessa asetelmassa – vihreät ja pääosa Vasemmistoliiton ryhmästä. Vihreiden ryhmä oli äänestyksissä yksituumainen, mutta vasemmistoliiton edustajissa oltiin asioista kahta eri mieltä.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän johtaja Kati Tyystjärvi pysyi tiukasti vanhalla palveluiden leikkauslinjalla. Tyystjärvi oli ryhmänsä johtajana allekirjoittamassa aikanaan niin sanottua Vantaa-sopimusta jolla kaupungin palveluverkkoa piti alettaman karsia jo viime vuosikymmenellä.

Nykyinen leikkausohjelma (TVO), jota Tyystjärvi on sen kaikissa vaiheissa kannattanut, on tuon surullisen kuuluisan hyvinvointikunnan alasajo-ohjelman täytäntöönpanoa. Valtuutettu Tyystjärvi kannatti muiden muassa Vantaalla syksyn aikana paljon keskustelua aiheuttanutta kahden koulun lakkauttamista.

Tyystjärvi erosi Vasemmistoliiton ryhmän johdosta nyt toistamiseen. Myös Vasemmistiliiton Uudenmaan piiri vaihtoi viime viikonloppuna johtoa. Tyystjärven tilalle tuli valituksi toinen vantaalainen kaupunginvaltuutettu, TVO:n vastustajana profiloitunut Antero Eerola. (asva.fi)

 

Vastaa