Vantaalainen työväen vappu alkoi perinteisellä kunniakäynnillä punaisten muistomerkillä

Vantaalaiset työväenjärjestöt aloittivat vapun vieton kokoontumalla jo perinteeksi vakiintuneella tavalla vapun päivän aamulla Vantaan Hiekkaharjuun luokkasodassa menehtyneiden muistomerkille. Tilaisuus sai paikalle myös runsaasti yleisöä.

Tilaisuudessa puhunut Kati Tyystjärvi (vas.)totesi:

Hyvät toverit,
95 vuotta sitten taistelun äänet taukosivat Suomessa. Pahempaa kuin taistelu oli kuitenkin vielä tulossa. Valkoinen terrori alkoi säälittä teloittaa punaisia ikään ja sukupuoleen katsomatta. Keitä ei ehditty ampua, veivät taudit ja ruoan puute vankileireillä.
Viime sunnuntaina Lahdessa muisteltiin luokkasodan erästä merkittävää episodia, punavankien kokoamista Fellmanin kentälle. Varmasti siellä oli väkeä näiltäkin seuduilta, Tikkurilan taajaväkisen yhdyskunnan punakaartilaisia. Kaikkiaan kentälle kerättiin yli 20 000 ihmistä. Vangit viettivät päivänsä ja yönsä avoimen taivaan alla, ilman ruokaa, juomaa ja hygieniaa. Tuhannet kuolivat siihen paikkaan.
Hyvät toverit,
menneitten hirmutekojen muistelemisessa ei olisi mitään mieltä, ellemme samalla pohtisi, miten voisimme tänään toimia niin, että moiselta vältyttäisiin.
Minun vastaukseni on tasa-arvoinen hyvinvointiyhteiskunta. Vuoden 1918 taustalla oli yhteiskunnallinen murros, joka jätti valtaosan Suomen työläisistä vaille ruokaa ja hoivaa. Sotaan lähdettiin epätoivoisessa tilanteessa, jossa muuta tietä eteenpäin ei ollut. Paikalleen jääminen olisi merkinnyt varmaa nälkäkuolemaa.
Arvoisat toverit, meidän on työväenliikkeen jäseninä huolehdittava siitä, että yhteiskuntamme ei pääse eriarvoistumaan, että kaikille riittää työtä ja leipää. Niin, ja unelmia vielä paremmasta huomisesta.
Hyvät toverit,
Fellmanin kentällä oli 20 000 ihmistä. Kun puhumme punavangeista, näemme edessämme kivääriä kantavan miehen. Näitäkin tuolla aukealla pellolla toki oli, mutta valtaosa vangeista oli naisia ja lapsia. Heitäkin siis kohtasi valkoinen terrori, jolle oikeudenmukaisuus oli kirosana.
Hyvät toverit, ihminen ei saa olla ihmiselle susi. Tutkimukset osoittavat, että kenestä hyvänsä saadaan koulittua täysverinen terroristi käden käänteessä. Tässä meillä jokaisella on henkilökohtaisen vastuunkannon paikka. Kun tänään kaikenkarvaiset hommafoorumit yllyttävät meitä vihapuheisiin, mitä vastaat, toveri? Nousetko puolustamaan Fellmanin kentän äitejä ja lapsia vai lähdetkö mukaan vihanlietsontaan, kun moni muukin tekee niin. Sinä päätät, toveri, miten toimit.
Hyvät toverit,
työväenliikkeen arvona on kansainvälinen solidaarisuus. Hyvinvoinnin, työn, toimeentulon ja hoivan puolustaminen ei rajoitu kansallisvaltiomme rajoihin. Italian työtön nuori on toverimme, samoin Espanjan ja Kreikan työläiset. Maailman kansojen kohtalo on yhteinen. Jos joku kuvittelee, että voimme irtautua maailmasta ja käpertyä kuoreemme, hän on houkka. Jos se ei onnistunut 95 vuotta sitten, jolloin liikkuminen ja viestintä olivat paljon nykyistä vaikeampaa, miten se, toverit, onnistuisi tänään?
Näillä sanoilla, tänään täällä Hiekkaharjussa, 95 vuotta sen jälkeen, kun toverimme antoivat henkensä vakaumuksensa puolesta, saan toivottaa teille kaikille mitä parhainta työväen vappua!

Vantaalaiset työväenjärjestöt lippuineen kunnioittivat vappuaamuna vuoden 1918 sisällissodan punaisia uhreja. Tilaisuudessa puhui Kati Tyystjärvi.

Vastaa