Lentoaseman meluhaitat tulisi tutkia

THL:n, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, mielestä Helsinki-Vantaan lentoaseman meluhaitat tulisi tutkia. THL:n mielestä terveyshaitat olisi selvitettävä laajalla kyselytutkimuksella ja olemassa olevien rekisteritietojen yhdistelemisellä.

Vaasan hallinto-oikeudessa on parhaillaan käsittelyssä valituksia jotka liittyvät lentoaseman ympäristölupaan. Vantaan ympäristölautakunta käsittelee siltä pyydettyä vastinepyyntöä kokouksessaan 13.3.2013.

Helsinki-Vantaan lentoaseman liikennöinti aiheuttaa runsaasti meluhaittaa ympäristönsä asutukselle. THL, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos haluaisi tutkia melun terveyshaitat.

Jos THL:n vaatima meluhaittojen terveystutkimus saataisiin tehtyä ja terveyshaittoja todettaisiin; niin mitä sitten? Ehkä joitakin torjuntatoimia voitaisiin saadakin aikaan. Lentoasema on niin massiivinen keskittymä ja sinne on syydetty niin suuret määrät rahaa, että todellisten muutosten aikaansaaminen tuntuu lähinnä utopialta. Mutta jos mitään ei tehdä ei päästä edes alkuun. Tutkimus terveyshaitoista on käynnistettävä ja tulosten perusteella on aloitettava toimenpiteet.

Aikataulut, lentosuunnat, uudet kone- ja moottorityypit ovat helposti ja nopeasti käyttöön otettavia keinoja. Myöskin rakentamisessa olisi melu huomioitava entistä paremmin. Kuka maksaa esimerkiksi paremmasta rakentamisesta aiheutuvat kustannukset?

Vastaa