Helsingin nuorisofestivaali 1962

Helsingin Nuorisofestivaaleista 50 vuotta
Helsingissä järjestettyihin Maailman nuorison ja ylioppilaiden V111 rauhan ja ystävyyden festivaaleihin heinä-elokuun vaihteessa vuonna 1962 osallistui 12 000 – 13 000 nuorta eri puolilta maailmaa. Nuorelle kirvesmiehelle ja Otaniemen Teknisen Korkeakoulun rakennustyömaan pääluottamusmiehelle tapahtuma jätti ikimuistoiset jäljet. Me työläiset osallistuimme iltaisin ja viikonloppuisin suurin joukoin erilaisiin keskustelu- ja kulttuuritapahtumiin. Kansainväliset valtuuskunnat vierailivat rakennustyömaiden ruokatuntitilaisuuksissa ja vapaaehtoiset rakennustyöläiset puolestaan osallistuivat mitä erilaisimpiin festivaaliorganisaation tehtäviin.

Työmaakokouksissa keskusteltiin aktiivisesti konserteista ja muista hienoista festivaalitapahtumista. Vihastusta sen sijaan herätti ulkomailta rahoitettujen huligaaniryhmien provokaatiot, jotka jatkuivat useita päiviä. Työmaakokouksessa arvioimme, että poliisi oli haluton estämään hulinointia. Tämän vuoksi päätimme lähettää valtuuskunnan Helsingin poliisikomentaja Gabrielssonin puheille. Evästyksissä painotettiin, että ellei poliisi pysty hoitamaan järjestystä, tulemme apuun: ”Sanokaa sille Gabrielssonille, että elleivät he pysty hoitamaan hommaansa, niin me kyllä hoidetaan”, totesivat jämäkät keravalaiskirvesmiesveljekset. Päivien ilmapiirissä tapahtuikin selkeä muutos poliisin toiminnan tehostuessa ja presidentti Kekkosen todettua häpeävänsä hulinoitsijoiden käyttäytymistä.

Krekola toteaa, että monipuolinen ja merkittävä tapahtuma tunnetaan yllättävän heikosti. Kirjallaan hän kertoo tavoitelleensa sitä, että festivaali otettaisiin vakavammin osana Suomen ja Helsingin historiaa. Nuorisofestivaali edusti omalla tavallaan 1950-lukulaisuuden jatkumoa, johon ei ole kiinnitetty vastaavaa huomiota kuin 1960-luvun loppupuolen radikaalikauteen ja vasemmistolaisuuden nousuun. Nuorisofestivaalin merkityksen vähättelyn syyt löytyvät Krekolan mukaan 1960-luvun alun kulttuuripoliittisesta ilmapiiristä.

Joni Krekola: Maailma kylässä 1962 Helsingin nuorisofestivaali- kirja (2012) on todella mielenkiintoinen historiatutkimus. Kirja on mainio lukemisen ja tutkimisen arvoinen teos. Kiitokset tekijälle, Rauhanpuolustajille ja Like – kustantamolle.
Mauri Perä

Kirjaa voi ostaa nettikaupasta http://www.rauhanpuolustajat.org/kauppa/ ,
Kurvin Kirjasta Hämeentie 48 Helsinki, sekä muista hyvin varustetuista kirjakaupoista.

Vastaa