Väkivallan uhrien muistotilaisuus Tikkurilassa

Vantaan Rauhanpuolustajat järjesti perinteisen Hiroshiman ydintuhon muistotilaisuuden maanantaina 6.8. Tilaisuuden ohjelmassa oli musiikin ja puheen lisäksi kaikkien paikalla olleiden tomimesta kukkien lasku Keravajokeen. Tuosta tuhon päivästä tuli tuona ajankohtana kuluneeksi 67 vuotta, mutta ydinsodan vaara ei ole maailmasta hävinnyt vaikka totaalisen atomisodan tuhoisuus ihmiskunnan kannalta on hyvin tiedostettu kaikkialla. Tilaisuudessa puhunut vantaalainen rauhanliikkeen veteraani Mauri Perä muistutti nykyajan ydinsodan, ns. likaisen sodan tuhoista. Tuota likaista sotaa rypälepommeineen käydään koko ajan terrorismin vastaisen sodan nimissä.

Mauri Perä (selin) puhumassa Veininmyllyn tilaisuudessa

Mauri Perä 6.8.2012 Hiroshiman muistotilaisuudessa Tikkurilan Veininmyllyn rannassa:
– Toisen maailmansodan loppuvaihe oli hirvittävää joukkotuhoa. Traagista noissa toimissa oli, että Hiroshiman, Nagasakin ja Dresdenin tuhoamiset olivat sodan loppuratkaisun kannalta turhia.
– Näiden tapahtumien jälkeen ydinsodan vaara oli konkreettisesti olemassa 50-luvun alussa Korean sodan yhteydessä. Tuolloin maailman rauhanliikkeet julkistivat ns. Tukholman vetoomuksen. Tämän ydinaseiden vastaisen vetoomuksen allekirjoitti 500 miljoonaa ihmistä – Suomessa allekirjoittajia oli 900 000. Tuo todisti, että ihmisten liikkeelläololla on merkitystä. USA:n presidentti Dwight Eisenhower on myöhemmin myöntänyt Tukholman vetoomuksella olleen vaikutuksen siihen, että USA perääntyi tuolloin aikomuksessaan ydinaseen käytöstä Korean niemimaalla.
– Nykyaikana sodankäynti on hirvittävän tuhoisaa myös ympäristön kannalta vaikka yhtään varsinaista ydinpommia ei laukaistaisikaan. Tosiasia on, että ns. köyhdytettyä uraania käytetään rypälepommien muodossa käynnissä olevassa ”terrorismin vastaisessa sodassa” Afganistanissa, Irakissa ja mahdollisesti niitä käytettiin myös Libyan sodassa. Niin sanottu ”köyhän miehen ydinase”, köyhdytetty uraani aiheuttaa kokoajan hyvin merkittäviä ympäristötuhoja. Järkyttävää tässä on, että näiden aseiden uhriksi joutuva siviiliväestö kärsii aseen tuhovaikutuksesta vielä seuraavissakin sukupolvissa. Irakissa syntyy jo nyt epämuodostuneita lapsia. Köyhdytettyä uraania on maailmassa hyvin paljon. Sitä on kaikkialla, missä on käytössä ydinvoimalaitos. Suomi on – me olemme – mukana tässä ”länsiliittoutuman pyhässä sodassa terrorismia vastaan”.
– Ihmiset ovat taas liikkeellä. Ympäri maailman järjestetään näyttäviä ydinasevaarasta muistuttavia tempauksia, mielenosoituksia. On syytäkin. Ihmiset on havahdutettava huomaamaan nykymenon kaikkinainen tuhoisuus niin ympäristön, kuin ihmislajin olemassaolon, eloonjäämisen kannalta, sanoi Mauri Perä Vantaan Rauhanpuolustajien järjestämässä väkivallan uhrien muistopäivän tilaisuudessa Veininmyllyllä Keravajoen rannassa. Tilaisuuden musiikkiosuudesta vastasi vantaalainen rauhanaktivisti Riitta Gyllenbögel.

Vastaa