Näkemiin sisar hento valkoinen, tervetuloa robotti

Ensimmäinen ohjelmistorobotti käyttöön Vantaan terveyspalveluissa

Ensimmäinen ohjelmistorobotti alkaa avustaa vantaalaisia Marevan verenohennus potilaita joita on 3 500. Kolmen kuukauden aikana heille määriteltiin terveyskeskuksissa Marevan annostuksia 14 000 kertaa ja HUS laboratoriossa tehtiin vuonna 2016 INR kokeita yhteensä 57 000 kertaa.

Uusi Forsante ohjelmistorobotti alkaa annostella Marevan lääkkeen, laskea seuraavan laboratoriokäynnin ajankohdan ja välittää tiedon potilaan matkapuhelimeen. Tämän lisäksi robotti tekee tarpeelliset kirjaukset Kansalliseen Terveysarkistoon (Kantaan).

Marevan on verenohennuslääke jonka käyttö vaatii tiivistä laboratorioseurantaa ja on paljon henkilökuntaa työllistävää. Marevan lääkkeen käyttäjät käyvät keskimäärin kerran kuukaudessa laboratoriossa, sen jälkeen lääkitys määritellään terveyskeskuksessa seuraaviksi viikoiksi, siis tähän asti. Uusi robotti tulee ilmoittamaan lääkityksen muutaman tunnin kuluttua laboratoriokäynnin jälkeen potilaan matkapuhelimeen ja terveyskeskus asiointi jää pois.

Robotin avulla pystytään myös pidentämään laboratoriokäyntien väliä ja lisäämään potilasturvallisuutta.

Vantaalla käyttöön otettu uusi hoitorobotti tekee automaattisesti kijaukset potilaan Kanta tietokantaan. Määrittää Marevan verenohennuslääkkeen määrän ja lähettää sen matkapuhelimeen.

Ohjelmistorobotin hoito-ohjeet perustuvat aina kansalliseen hoitosuositukseen, mikä parantaa hoidon laatua. Se ei vahingossa tee näppäilyvirheitä potilaan lääkeannostelutietoihin ja sen automaattisesti Kantaan syöttämät potilaskirjaukset ovat valtakunnallisesti kaikkien terveydenhuollon ammattilaisten käytettävissä, mikä edelleen parantaa potilasturvallisuutta.

Vantaalla pohditankin jo uusien ohjelmistorobottien hankintaa myös muiden yleisten kansansairauksien hoitoon.

Vastaa