Sote uudistus, hallituksen esitys uhka terveydenhoidolle

 Suuri tulonsiirto julkiselta yksityiselle sektorille
  Sote-uudistuksen valinnanvapaus kostautuu kohoavina palvelumaksuina tai kaventuvina palveluina ja kolmen miljardin säästötavoite voi koitua miljardin lisäkustannuksina.
  Lisäksi uudistusta jyrätään läpi aivan liian nopeasti Juha Rehulan (kesk) johdolla. Vaikka sote-uudistus avaisikin markkinat kolmenlaisille palveluntarjoajille: yksityisille, julkisille ja kolmannelle sektorille, se voi osoittautua järjestelmäksi, jossa palveluntarjoajat pyrkivät haalimaan helposti hoidettavia asiakkaita ja unohtavat monisairaat.
   Myös syrjäseudut kärsivät keskittämisestä ja uudistus lakkauttaa lähiterveysasemia pk-seudulla. Kaiken kaikkiaan sote-uudistus muistuttaa Reaganin ja Thatcherin tarjontaa kiihdyttävää talouspolitiikkaa, joka pyrki päämääräänsä jakamalla julkisia tukia yksityiselle sektorille ja laajentamalla yksityistä sektoria julkisen puolelle. Lisäksi yhtiöittämisvaatimus purkaa jo hyvin toimineita rakenteita. Ideologisesti sote-uudistus on väärin ja huolestuttavaa: suuri tulonsiirto julkiselta puolelta yksityisille pääomasijoittajille ja veroparatiiseja käyttäville sote-jäteille. Milloin on vuorossa yksityiset koulut julkisten rinnalle?

Kirjoittaja on SKP:n kuntavaaliehdokas Vantaalla numerolla 328

Rita Dahl VTM, FM kuntavaaliehdokas (komm.)

Vastaa