Vantaan vuokrat maan kalleimmat

Miksi vuokrat Vantaalla ovat muuta maata kalliimmat

Oheisessa Tilastokeskuksen kaaviossa on ARA tuettujen vuokra-asuntojen vuokria eri puolilla Suomea. Vantaa on ykkönen tässäkin asiassa, valitettavasti.

ARA-vuokra-asuntojen vuokria eri puolilla Suomea.

ARA-vuokra-asuntojen vuokria eri puolilla Suomea.

Mikä tekee Vantaasta muita pääkaupunkiseudun kuntia kalliimman? Luulisi rakentamisen Vantaalla olevan pääkaupunkiseudun kunnista halvinta. Onko niin, että asioita hoidetaan “löysemmin” kuin naapurikunnissa.
Vantaalla keskimääräinen ARA vuokra-asunnon vuokra oli syyskuun lopussa 2015 13,26 eur/m2.
Vastaava luku Espoossa oli 12,83 ja Helsingissä 12,53 ja esimerkiksi Lahdessa 11,59 eur/m2.

Asuminen on aivan liian kallista. Esimerkiksi valtion budjetissa on varattu asumistukeen miljardi euroa eli tuhat miljoonaa. Valtio siirtää melkoisen yritystuen asuntokeinottelijoille asumistuen muodossa.

Toki tätä asumistukea valuu paljon myös vapaarahotteisiin asuntoihin.
Vapaarahoitteisissa asunnoissa Helsinki on maan kallein Vantaa toiseksi kallein. Helsingissä vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen keskivuokra syyskuun lopussa 2015 oli n. 18,00 eur Vantaalla n. 15,00 eur/m2.

Eräät työnantajat valittelevat, ettei työvoima liiku riittävästi pääkaupunkiseudulle kalliiden asumiskustannusten vuoksi. Työnantajat voisivatkin ratkoa ongelmaa omassa piirissään, osa heistä on aiheuttanut nykyisen tilanteen. Ylihinnoittelemalla asuntojen hintoja ja vuokria.
Viime vuosina on ollut havaittavissa huomattavien pääomien siirtymistä asuntobisnekseen.

Vuokrasäännöstelyn purkaminen ja asuntomarkkinan vapauttaminen kilpailulle on johtanut kestämättömään tilaan. Asuntomarkkinat todistavat, että vanha hokema: Markkinat hoitavat, on ainakin asuntomarkkinoilla osoittaunut vuokralaisille kalliiksi.

Vastaa