Pääkaupunkiseudun kunnat erimielisiä metropolihallinnosta

Vantaan valtuusto otti kokouksessaan 2.3.2015 kielteisen kannan valtioneuvoston asettamien selvitysmiesten ehdotukseen Helsingin, Espoon, Vantaan, Sipoon ja Tuusulan eteläosan muodostamaan suurkuntaan.

Helsingin kanta ehdotukseen on myönteinen. Espoolla on oma näkemyksensä joka ei ole selvitysmiesten ehdotuksen mukainen. Sipoo ei osallistu selvitykseen.

Selvitysmiesten ehdotus suurkunnan luomiseksi pääkaupunkiseudulle. Ehdotus sisältää Helsingin, Vantaan, Espoon ja Sipoon liittämisen yhdeksi kunnaksi lisättynä kaistaleella Tuusulaa lentokentän kupeesta. Keltaiset ristit olisivat uuden alueellisen hallinnon keskukset.

Selvitysmiesten ehdotus suurkunnan luomiseksi pääkaupunkiseudulle. Ehdotus sisältää Helsingin, Vantaan, Espoon ja Sipoon liittämisen yhdeksi kunnaksi lisättynä kaistaleella Tuusulaa lentokentän kupeesta. Keltaiset ristit olisivat uuden alueellisen hallinnon keskukset.

Vantaa ei löydä ehdotuksesta hyötyjä, lisäksi Vantaa on mielestään hoitanut asioita tehokkaasti, kustannustehokkaammin kuin mahdolliset liitosnaapurit. Kuntaliitoksen vaikutuksia arvioidessaan Vantaan päättäjät epäilevät liitoksen tuovan heikennyksiä palveluihin. Suomen velkaisimman kunnan oman erinomaisuuden korostaminen vastauksessa vaikuttaa Vantaan palvelut huomioiden kuin sadulta.

Vastauksessaan Vantaa ilmoittaa haluavansa kehittää mm. asukasvaikuttamista, mutta siihen ei tarvita suurkuntaliitosta.

Tuomelan koulun puolesta käytävä kamppailu on oiva esimerkki asukkaiden vaikuttamisesta. Asukkaat ovat tehneet valtavasti työtä ja selvityksiä Tuomelan koulun säilyttämiseksi, jota asukkaat pitävät tärkeänä, mutta asukkaiden mielipiteelle ei Vantaan hallinnossa anneta mitään arvoa. Kuinkahan asukasvaikuttaminen Vantaan johdon mielestä pitäisi toteuttaa?

Vastaa