Vantaa ei ole kriisikunta

Uutisointi Vantaan taloustilanteesta on ollut tarkoitushakuista

Vantaan sanotaan olevan kriisissä. Kun isosti rapataan, niin isosti myös roiskuu. Eli Vantaan investoinnit ovat juuri nyt Marja-Vantaa-kokonaisuuden vuoksi hyvin suuret.

Velkaa toki kaupungilla on ylen määrin, mutta se ei ole ”syömävelkaa”, eli Vantaan velka on investointivelkaa. Ilman kovia investointeja (Kehä III, Marja-Vantaa) Vantaa tuotti viime vuonna ”voittoa” n. 70 miljoonaa euroa. Kaikki investoinnit veivät kuitenkin noin 185 miljoonaa. Velkaa on otettava vielä tulevina vuosina lisää. Velkaantuminen kuitenkin taittuu, kun nuo isot investoinnit tulevat suoritetuksi. Julkisen talouden investointi on aina satsausta kansalaisten, asukkaiden – nykyisten ja tulevien – tulevaisuuteen. Niihin ei sisälly pikavoiton mahdollisuutta, mutta ei myöskään äkkiromahduksen vaaraa. Tämänlaatuiset investoinnit ovat voimakkaasti etupainotteisia ja vahvistavat tulevina aikoina edelleen Vantaalle nyt jo ominaisia positiivisia talouden indikaattoreita, työpaikkaomavaraisuutta ja positiivista huoltosuhdetta. Tuo huoltosuhde on maan keskiarvoon nähden Vantaalla hyvin vakaa. Siksi on turha luoda näitä kauhukuvia rankoista palvelujen leikkauksista (VS 9.5., 11.5.).

Marja-Vantaaseen (kehärata-Leinelä-Kivistö) investoinnit ovat hyvin sykronissa Aviapoliksen kehittämisen kanssa. Työpaikat – olivat ne sitten vaikka pelkkää logistiikkaa – tuottavat vain yhteisöveroa elleivät noiden yritysten työntekijät asu Vantaalla. Jos ei näitä investointeja nyt tehdä, nämä työntekijät “pendelöivät” päiväksi tänne ja sitten kotiin kehysalueelle. Ja maksavat veronsa sinne. Ei Vantaa ole se hullu huittisten mies, joka söi enemmän, kuin tienasi! Vantaalla on vankka tulorahoituspohja eikä näkyvissä olevassa tulevaisuudessa ole isoa vaaraa suhteellisen alhaisen korkotason noususta eikä kaupungin velkarasite ole mitenkään riistäytynyt hallitsemattomasti. Virkamiestyönä tehdyssä talouden tasapainottamisohjelmassa on selkeitä vaihtoehtoisia skenaarioita, olettamuksiin perustuvia näkymiä talouden kehityksestä kaupungin kannalta. Uutisoinnin lähtökohdaksi on otettu niin paikallisesti (VS), kuin valtakunnallisesti (HS) se vantaalaisen asukkaan kannalta kaikkein vaikein, ehkä pelottavin vaihtoehto. Näin saadaan ihmiset uskomaan, että ”kusessa ollaan” ja kaupunkilainen tuntee turhaa syyllisyyttä jos on rohjennut vaatia palvelun muodossa vastinetta maksamilleen veroeuroille. Em. julkisen velan luoteesta johtuen ei ole perusteita palvelurakenteen rapauttamiselle. Leikkauslistoja ei nyt tarvita.

Unto Nikula
Hakunila/Nissas

Vastaa