Tietoisku Etelä-Afrikasta vantaalaisille

Suomessa vierailulla oleva Etelä-Afrikan kommunistisen puolueen kansainvälisten asioiden vastaava Chirs Matlhako vieraili Vantaan Tikkurilassa.
Chris Matlhako totesi Etelä-Afrikassa pidettävän vaalit 7.5. jolloin on kulunut 20 vuotta ensimmäisistä vapaista vaaleista.
Matlhako selvitti Etelä-Afrikan muutosta kuluneiden vuosien ajalta ja ajatuksia maan kehittämiseksi tulevaisuudessa.
Selvityksessään hän totesi, että paljon on muuttunut mutta paljon on ennallaankin. Varsinkin lainsäädännön saralla on saatu paljon aikaan, mustia syrjiviä lakeja on muutettu.
Myös sosiaalisektoria on pystytty kehittämään, terveydenhoidossa ollaan menty eteenpäin.
Koulutusta jota pidetään erittäin tärkeänä sektorina on pystytty laajentamaan.

Vantaalaiset saivat terveisiä Etelä-Afrikasta. Chris Matlhako Etelä-Afrikan kommunistisesta puolueesta selosti maansa kehitystä kolonialismin kaatumisen jälkeen ja näkymiä Etelä-Afrikan kehittämisestä.

Ison ongelman Matlhako näki taloudessa. Siirtymäkaudella talous jäi suurelta osin valkoisten omistamien monopolien käsiin. Talouspiirit ovat pystyneet pitämään talouden hallussaan ja solmimaan suhteita vapautusliikkeen keskuuteen. Kehitys on johtanut mustien ja valkoisten erojen kasvuun.
Kolonialismin vankka ote ja läsnäolo tuntuu vahvana vielä koko Afrikassa.
Eurooppalaisten entisten siirtomaaisäntien rinnalle pyrkii Kiina hyödyntämään Afrikan luonnonvaroja.
Entisten siirtomaaisäntien, Ranskan, Saksan ja Englannin, vaikutuksen vähentämistä tehdään uusilla liittoutumilla joista BRICS-maat, Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelälä-Afrikka, on merkittävin.

Etelä-Afrikan kommunistit ovat laatinet 20 vuoden ohjelman olojen muuttamiseksi. Ongelmia riittää ratkottavaksi mutta myös optimismia tulevaisuuden suhteen on.

Vastaa