Yleisradio keventää ohjelmistoaan

“Yle kehittää toimintaansa modernina, asiakaslähtöisenä ja tehokkaana julkisen palvelun mediayhtiönä ja suomalaisena kulttuuri-instituutioina”. Näin ylevästi määrittelee Yleisradion hallituksen puheenjohtaja Kari Neilimo Ylen vision tuleville vuosille. Ylellä on siis asiakkaita !

Yleisradio keskittyy nyt markkinoimaan kanaviaan “aikuisille nuorille”. He ovat siis niitä asiakkaita.  Missä logiikka? Jos tämä koko kansan kulttuuri-instituutio toteuttaa lakia, jolle sen koko olemassaolon oikeus perustuu, miksi nämä “asiakkaat” segmentoidaan ikäryhmien mukaan? Tässä on taas kysymys siitä nyky-Ylen dilemmasta; armoton kilpailu kaupallisten kanavien kanssa.

Voisi vetäistä tähän poikkitaiteellisen/poikkikulttuurisen näkökulman. Meillä on aina ylistetty kirjastolaitostamme. Eikä sitä juuri käy kritisoiminen. Jos meidän (kunnallisten) kirjastojen “asiakaslähtöisyys”, tarjonta perustuisi kuvitteellisien, samalla sabluunalla rajattujen lainaajien ikäjakaumaan, pitäisi kai siellä hyllyt täyttää pelkillä sarjakuvakirjoilla ja kioskipokkareilla.

Yleisradio siis keventää tarjontaansa!

Mikä on tämä kilpailu nuorista katsojista? Mikä pakottaa Yleisradion kisaamaan televisio-ohjelmillaan tästä mahdollisesti maksukykyisestä katsojamassasta? Samat kysymykset voi asettaa myös ääniradion suhteen. Tuon teknisesti hienon instrumentin, “totuuden torven”, jota varten Yleisradio-laki aikoinaan säädettiin, kulttuurinen/opetus/ajankohtaisuus-ajatus hylättiin jo muinaisella 1990-luvulla ns. suuren radiouudistuksen myötä. Kaikki tuon lain sisältämät ideat tulivat ohjelmatyyppeinä tiensä päähän. Olivat pitkästyttävää, tylsää, … Piti uudistua. Kaiken pitää vain viihdyttää.

Mielestäni tämä “nuoruuden sietämätön keveys” on aikamme valhe. Miksi valtio-omisteinen yleisradioyhtiö pyrkii tukemaan tuota syöksykierrettä?

Tämä kaupallisten kanavien kanssa kisaaminen on suuresti ristiriidassa sen kulttuuri-instituution alkuidean kanssa. Vai onko tämän päivän nuorten elämä niin sietämättömän kevyttä, ettei heille voi kertoa mitä maailmassa oikeasti tapahtuu?

Vastaa