Vaihtoehto hallituksen kuntauudistukselle

SKP:n puheenjohtaja vappupuheessaan hallituksen kuntauudistuksesta:

 

Vaihtoehto hallituksen ajamalle kuntauudistukselle

Kuntauudistus on räikeä esimerkki siitä, miten Kataisen hallituksen tavoitteet tulevat ihan muualta kuin ihmisten arjen tarpeista.

Jättikuntien kartat on piirretty ennen kuin on tehty ensimmäistäkään selvitystä sosiaali-, terveys- ja muiden peruspalvelujen järjestämisestä. Jättikuntia perustellaan ”suuruuden ekonomialla”, vaikka mitkään tutkimukset eivät tue sitä. Yli 40 000 työpaikkaa aiotaan lopettaa, vaikka kuntien palveluissa on jo nyt huutava pula työntekijöistä. Siksi hallitus ei halua henkilöstön määristä velvoitteita myöskään vanhuspalvelulakiin. Julkisia palveluja karsimalla hallitus luo lisää markkinoita yksityiselle voitontavoittelulle.

Hallituksen ajamille jättikokoisille markkinakunnille on vaihtoehto. Se on kamppailu demokraattisten hyvinvointikuntien puolesta. Kuntien rahoitusta on vahvistettava perumalla valtionosuuksien leikkaukset ja panemalla pääomatulot kunnallisverolle. Peruspalvelut on turvattava jokaiselle kuuluvina perusoikeuksina, lähipalveluina ja yleensä kunnan omana toimintana. Hyvinvointikunnista on tehtävä myös ekologisesti kestävän kehityksen kuntia. Emme tarvitse jättikuntia. Esimerkiksi Suur-Helsinki on liian iso asukkaiden itsehallintoon, johon tarvitaan osallistuvaan budjetointiin perustuvaa lähidemokratiaa. Ja toisaalta se on liian pieni laajojen seudullisten asioiden, kuten maankäytön, liikenteen ja erikoissairaanhoidon ohjaamiseen.

Koko puheen löydät täältä
 

Vastaa