Kuntauudistus, Virkkusella tarjolla vain pakkoa

Kuntaministeri Henna Virkkunen esitteli 5.3.2013 suunnitelman pääkaupunkiseudun kuntien uudesta rakenteesta. Suunnitelma perustuu neljän kunnan muodostamiseen. Helsinki ja Sipoo muodostaisivat yhden kunnan. Vantaa, Kerava ja osa Tuusulaa muodostaisivat yhden kunnan. Espoo, Kauniainen ja Kirkkonummi yhden. Ja Hyvinkää, Järvenpää osa Tuusulaa, Pornainen, Mäntsälä ja Nurmijärvi neljännen kunnan.

Uuden kuntamallin pääkaupunkisedulle esitellyt kuntaministeri Henna Virkkunen.

Lisäksi perustettaisiin vaaleilla valittava metropolihallinto jonka tehtäväksi tulisi koko neljän kunnan alueella mm. kaavoitus sisältäen asuntorakentamisen ja liikenne.

Kuntaministeri Virkkunen painotti, että hanke toteutetaan vaikka pakolla. Jos yhdistymisiä ei vapaaehtoisesti tehdä, niin tehtävät tullaan joka tapauksessa ottamaan kunnilta pois.

Vantaa käsitteli kuntaliitosta juuri 4.3.2013 kokouksessaan ja antoi ympäripyöreän vastauksen ns. kuntarakenneselvitykseen. Toukokuun kokouksessa valtuusto ottaa kantaa 5.3.2013 julkistettuun kuntaministeri Henna Virkkusen ehdotukseen.

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen arvosteli tuoreeltaan kuntaministerin ehdotusta. Pajuselle ehdotus ei kelpaa. Pajunen haluaisi Suur-Helsingin, eli nielaista Vantaan ja Espoon.

Vastaa