Vaihtoehtoinen itsenäisyyspäivä Tikkurilassa

Innoitus torikokousten järjestämiseen myös Vantaalla sai alkunsa Helsingin Narinkkatorilla 15.10. järjestetystä torikokouksesta, jossa sadat ihmiset uskaltautuivat käyttämään puheenvuoroja yhteiskunnan kipukohdista. Viisi tuntia putkeen jatkuneen avoimen mikin tapahtuman ensimmäisiä puheenvuoroja käytti koulunkäyntiavustaja Kevin Gibbs Korsosta.

Seuraavalla viikolla Helsingissä päätettiin perustaa pysyvä avoin mielenosoitus vanhojen makasiinien raunioille, Sanomatalon ja Eduskuntatalon muodostamien vallan symbolien väliin. Kun tieto levisi, heräsi into järjestää jatkuvaa toimintaa myös muualla.

— Mun pitää sanoa suoraan, että leireily ei vaan yksinkertaisesti sovi mulle – sen takia aloinkin Tiksissä informaatiokampanjalla, Gibbs kertoo Facebookissa.

Vaatimattomista lähtökohdista käyntiin polkaistu Occupy Vantaa päättikin järjestää Tikkurilassa avoimen toritapahtuman kävelykadulla joka tiistai kello neljä. Hiljalleen viikottain Tikkuraitilla järjestettävä avoin kansalaisfoorumi on ryhtynyt kasvamaan.

— Kaikkien mielipidettä on kuunneltava. Kansan on saatava osoittaa valtansa rahan valtaa vastaan. Jotta tämä tapahtuisi, on ihmisten ympäri maailmaa keräännyttävä yhteen ja alettava vaatia parempaa, vantaalaisten tiedotteessa todetaan.

Itsenäisyyspäivän tiistaina Lauri Lairalan aukio vallattiin jo klo 12 torikokouksen omaa itsenäisyyspäivän vastaanottoa varten. Illan edetessä monikulttuurisessa elävän musiikin ohjelmistossa kuultiin protestilauluja niin akustisella kitaralla, reggaena kuin suomalaisena räppinäkin. NATO ja sen käymät sodat saivat ankarat tuomiot esiintyjiltä. Väliin mahtui myös aidon suomalainen karaoke-esitys ja juhla päätettiin Olavi Virtaan. Telttoja ryhdyttiin purkamaan vasta pimeyden turvin.

Vaihtoehtoinen torijuhla näytti, että itsenäisyys on muutakin kuin sotimisen muistelemista ja linnanjuhlien telkkarista seuraamista. Todellinen itsenäisyys tulee kansanvallasta, jota Kataisen, Stubbin, Sarkozyn ja Merkelin talouskuritus ei todellakaan edusta.

— Jotta kansan olot paranevat, kansan on keräännyttävä yhteen vaatimaan sitä, taustoista riippumatta. Suomi ei ole tässä mikään poikkeus. Toreilla Tavataan!

Vastaa