Vantaan velkaohjelma kävelyttää koululaisia

Vantaan velkaohjelman päätökset alkavat vaikuttaa käytäntöön eri hallintokuntien päätöksissä.
Opetuslautakunnan kokouksessa 18.12.2012 tehtiin päätöksiä jotka heikentävät opetuksen laatua ja hankaloittavat opetuksen saamista. Koulukuljetukset ja vapaaehtoisen A-kielen aloitusryhmäkoon nosto ovat kokouksessa tehtyjä velkaohjelman aiheuttamia heikennyksiä.
Pienten koululaisten, esiopetuksen ja 1-2 luokkalaisten, ilmaisen kuljetuksen kilometriraja korotettiin kolmesta viiteen kilometriin. Viiden kilometrin koulumatka alakoululaiselle on melkoinen patikkamatka ja lisää koulupäivän pituutta melkoisesti. Vantaalla liikennöinti on vilkasta. Miten taataan turvallisuus pidentyneillä koulumatkoilla?

Koulukujetusten typistämispäätöksessä ei kerrottu sanallakaan miten pienten koululaisten turvallisuus taataan pidentyneillä koulumatkoilla.

Koulukuljetuksen lopettaminen koskee muutamaa kymmentä oppilasta ja säästötavoite vuositasolla on 30 000 euroa. Tämä kuvaa hyvin toimenpiteiden epätoivoisuutta säästöjä etsittäessä.
Viime keväänä syntynyt “Näpit irti koulusta” liike kamppaili pontevasti koulutuksen heikennyksiä vastaan ja onnistuikin taivuttamaan päättäjät luopumaan suunnitellusta sadan kouluavustajan irtisanomisista. Vastalauseet ja mielenosoitukset eivät kuitenkaan saaneet päättäjiä luopumaan kaikista koulutoimen leikkauksista.

EU:ssa on määritelty lähipalvelut, joihin peruskoulu yhtenä monista palveluista kuuluu. Lähipalvelun saatavuus Euroopan Unionissa on määritelty 700 metriksi. Raja on Suomessa venytetty tuplaksi eli 1500 metriin. Eli tältä etäisyydeltä pitäisi lähipalvelut olla kaikille saatavissa. Vaikuttaa, ettei Vantaalla tunneta eurooppalaisia pyrkimyksiä lähipalvelujen tuottamiseksi.

Vantaan koulukuljetuksissa päätettiin siirtyä säästösyistä vuosikymmeniä taaksepäin.

Toivottavasti kouluille on annettu ohjeet pyörätelineiden lisäämiseksi. Koulukyytipäätös lisännee polkupyörän suosiota. Tosin uudet pyörätelineet aiheuttavat kuluja ja syövät ajateltua säästöä.
Vantaan koulukyytipäätös tuonee lisää polkupyöriä liikenteeseen.

Vantaan koulukyytipäätös tuonee lisää polkupyöriä liikenteeseen.

Vastaa