Vantaan valtuusto sanoi ei kuntaliitoksille

Tämä malli ei kelvannut Vantaan päättäjille

 

Vantaan kaupunginvaltuusto teki maanantaina yksimielisen päätöksen kielteisestä suhtautumisesta hallituksen kuntaremonttihankkeeseen. Mitä se oikeasti tarkoitti? Se tuli kyllä paikalla olleille selväksi. Kokoomuksen edustaja oli jo heti alkuunsa sanonut (tämä on ns. toisen käden tietoa),  että “hallituksen päätöslauselama on jo kirjoitettu”! Ei siihen mitään kuntien omia “lausuntoja” tarvita.

Historiaan jäi kuitenkin päätös Vantaan jäämisestä – jos se enää on Vantaasta kiinni – ulkopuolelle kuntaministerin hahmottelemasta pääkaupunkiseudun jättikunnasta. Siinä motiiveiltaan epämääräiseksi jääneessä, etten sanoisi harhaisessa kuvitelmassahan Helsinkiin piti liittää koko pääkaupunkiseutu. Eli Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen ja osa Sipoosta muodostaisivat noin miljoonan asukkaan “eheän ja elinvoimaisen peruskunnan”.

Maanantain kokouksessa valtuuston kaikki ryhmät kiittelivät kaupunginhallituksen valmistelemaa ja valtuustoryhmien pienien viilauksien jälkeen hyväksymää vastausta kuntaministerille. Kiittelivät kilvan toisiaan – ja siis itseään siinä samalla. Se kaikki imelä itsetyytyväisyys vain tuntui niin läpinäkyvän valheelliselta, kun valtapuolue kokoomuksen ryhmäpäällikkö toisti keskustelun alussa, välissä ja lopussa, että “lausunto on aivan turha tässä muodossa, jos ei Vantaalla tehdä radikaaleja päätöksiä velkaantumisen pysäyttämiseksi” (Heikki Heinimäki, kok.). Oikaisuksi voi tuohon todeta, ettei Vantaa ole kriisikunta. Vantaa ei tee syömävelkaa. Se velan kasvu tulee suurista investoinneista, joita Vantaalla on nyt ja tulevina vuosina runsaasti.

Onhan jo täysin selviö, ettei se kuntaministerin (hallituksen) esitys uudesta kuntarakenteesta ratkaise yhtään mitään kuntasektorin talouden ongelmista. Niitä palveluiden tarvitsijoita on tasan sama määrä, kulkevat kuntien rajat miten tahansa. Merkillinen on se ajatuskuvio, että julkinen sektori ymmärretään kahtena eri toimijana. Siis valtion talous on jotenkin kokonaan eri, kuin kuntatalous. Tässä näkyy räikeimmillään uusliberalismin perimmäinen eetos; kuntatalous pannaan niin tiukalle, että se totaalisesti romahtaa ja kaikki vastuut (veronmaksajien rahat) jaetaan kaupallisille markkinoille.

Vastaa