Näpit irti koulusta!

Näpit irti koulusta –liike jatkaa syksyllä

Vantaan kaupunginvaltuuston kokous (18.6.) osoitti, että Näpit irti koulusta –liikettä tarvitaan vielä – ja että sillä on vielä mahdollisuuksiakin.

Valtuusto puhui säästöistä kolme tuntia. Takapenkin seuraajalle näytelmä oli outo. Velkaohjelman voimakkaimmat ajajat Kokoomus ja SDP eivät juuri vaivautuneet edes puhujanpönttöön, kun taas velkaohjelmasta eri mieltä olevat vasemmistoliitto, perussuomalaiset ja vihreät kävivät moneen kertaan puhumassa peruspalvelujen puolesta, pahimpia leikkauksia vastaan. Mieleen jäi sanoja kuten ’sosiaalinen pommi’, ’eettinen burn-out’, ’peruspalvelujen leikkausohjelma’ ja ’Vantaan kapeaharteinen päätöksentekomalli’.

Velkaohjelman puolustajat vetosivat siihen, että on vastuutonta jättää velat lasten maksettaviksi. Velkaohjelman kriitikot sanoivat, että leikkausten johdosta Vantaalla ei edes kasva velanmaksuun kykenevää sukupolvea. Kompromissia suosivat koettivat puhua järkeä kriittisimpien palvelujen puolesta (kouluavustajat, lastensuojelu jne).

Eriävät pöytäkirjalausumat luettavissa täältä: http://www.vantaa.fi/fi/paatoksenteko/ajankohtaista-arkisto_-_paatoksenteko/101/0/vantaan_kaupunginvaltuuston_paatoksia_18_6

Koululiikkeen kannalta myönteistä oli se, että hyvin monet puhujat muistivat koulua puheessaan, ja vannottivat ettei turvallisesta koulusta ja hyvästä opetuksesta saa tinkiä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että meillä voi olla vielä mahdollisuuksia syksyllä. Velkaohjelman yksityiskohdat valmistellaan vielä virkamiesten toimesta ja tuodaan lautakuntien päätettäväksi elokuussa, sekä tarvittaessa kaupunginhallitukseen. Vaikuttamalla opetuslautakuntaan ja kaupunginhallitukseen voimme ehkä vielä saada muutoksia koulusäästöihin. (Olisihan se kumma jos itseään sivistyspuolueena mainostava Kokoomus ja koko suomalaisen peruskoulun äitipuolue SDP kehtaisivat ajaa alas vantaalaisen koulun vieläpä kuntavaalivuonna?)

Näpit irti koulusta –liike jatkaa vaikuttamista poliittisiin päättäjiin ja kehottaa kuntalaisia tekemään samoin. Ottakaa yhteyttä opetuslautakunnan jäseniin, yhteystiedot täältä: http://www.vantaa.fi/fi/paatoksenteko/luottamuselimet/lautakunnat_ja_niiden_jaostot/opetuslautakunta Ja myös kaupunginhallitukseen, joka voi ottomenettelyllään vaikuttaa suuresti opetuslautakunnan päätöksiin, yhteystiedot täältä: http://www.vantaa.fi/fi/paatoksenteko/luottamuselimet/kaupunginhallitus_ja_sen_jaosto

Näpit irti koulusta –adressi ja facebook-ryhmä pidetään yllä koko kesän, kerätään lisää nimiä ja keskustellaan: http://www.adressit.com/napit_irti_koulusta_vantaa_2012

Koko Vantaan velkaohjelma luettavissa täällä: http://www.vantaa.fi/talouskuntoon

Tsemppiä kuntalaisille!

Vaula Norrena

Vastaa