SKP:n Vantaan osastojen aloite: Vantaa ydinaseettomaksi ja Nato-vapaaksi alueeksi

Suomen kommunistisen puolueen osastot Vantaalla vaativat kaupunkia julistautumaan ydinaseettomaksi ja Nato-vapaaksi, joka toimii rauhanaloitteita edistäen vaikuttaen sotien ja väkivallan lopettamiseksi.

Suomen Nato-päätös on ollut historiallinen virhe, jota ei olisi pitänyt tehdä. Nato-prosessia lähdettiin kiihdyttämään ennennäkemättömällä nopeudella Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen jälkeen. Emme hyväksy Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa – Putinin hallinnon toimet huokuvat imperialismia ja isovenäläisyyttä. On samalla kuitenkin huomattava, että Nato ei ole ratkaisu Ukrainan kriisiin tai Suomen turvallisuuteen.

Nato-jäsenyys on vielä mahdollista estää. Jäsenyys tulee vielä uudestaan parlamentaariseen äänestykseen, jolloin eduskunnalla on mahdollisuus hylätä sopimus.

Turkki on jo antanut ensimakua siitä, miten Nato-jäsenyys voi vaikuttaa Suomen ulkopolitiikan itsenäisyyteen. Nato-maat voivat käyttää sotilasliitto-yhteyttä painostusaseena myös Suomen sisäpoliittisiin kysymyksiin.

Vantaan on liityttävä ICANin kaupunkivetoomukseen YK:n ydinasekieltosopimuksen puolesta.

SKP:n Korson, Tikkurilan, Hakunilan ja Länsi-Vantaan osastot painottavat, että Vantaan kaupunki voi toimia rauhan puolesta lukuisilla eri tavoilla. Kaupungin on otettava kantaa myös yhteiskunnallisiin ja kansainvälisiin asioihin sekä vaadittava Suomen johdolta, aluksi presidentti Sauli Niinistöltä ja Sanna Marinin hallitukselta rauhantoimia. Tämän osana Vantaa voi osoittaa linjauksensa elämän ja ihmisoikeuksien puolesta julistamalla kaupungin ydinaseettomaksi ja Nato-vapaaksi alueeksi. Lisäksi Vantaan on liityttävä ICANin kaupunkivetoomukseen YK:n ydinasekieltosopimuksen puolesta.

Suomen ei tule viedä aseita sotia käyviin maihin. Ukrainaan voidaan toimittaa humanitaarista apua ja Suomen on syytä edistää rauhanneuvotteluja osapuolten välillä. Sotilaallinen toiminta ei ole vaihtoehto, neuvottelu on.

Olemme ehdottomasti Nato-jäsenyyttä vastaan ja näemme, että myös Vantaan on suhtauduttava kriittisesti maamme sotilaalliseen liittoutumiseen, joka lisää eskalaatiota ja vie Suomen tukemaan sotia ja ihmisoikeusrikoksia. Nato-jäsenyys vie Suomelta vahvimman valttimme, joka meillä on ollut: sotilaallisen liittoutumattomuuden. Tätä linjaa on tuhottu jo pitkään muun muassa solmimalla Naton kanssa isäntämaasopimus ja tekemällä kymmenien miljardien kaupat Nato-yhteensopivien hävittäjien hankinnasta.

Tarvitaan pysyttäytymistä suurvaltojen eturistiriitojen ulkopuolella, rauhanpolitiikkaa, aloitteita kansainvälisen dialogin ja diplomatian uudelleenrakentamiseksi. Toimet ja varat on suunnattava ympäristötekoihin ja ihmisten arjen tarpeiden turvaamiseen.

Huonoa politiikkaa ei tule enää entisestään syventää – päinvastoin. On palattava rauhantahtoiseen puolueettomuuspolitiikkaan, irtisanottava isäntämaasopimus ja liityttävä ydinaseet kieltävään YK:n sopimukseen. Sotilaallisesti liittoutumattomia maita tarvitaan neuvottelujen aloittajiksi ja rauhanvälittäjiksi. Naapureiden kanssa on edelleen tultava toimeen ja puheyhteys on oltava, Venäjän sotatoimet pitääkin neuvotteluin saada loppumaan välittömästi.

Vantaan kommunistien osastojen mielestä militarismin ja asevarustelun kiihdyttämisen sijaan tarvitaan pysyttäytymistä suurvaltojen eturistiriitojen ulkopuolella, rauhanpolitiikkaa, aloitteita kansainvälisen dialogin ja diplomatian uudelleenrakentamiseksi. Toimet ja varat on suunnattava ympäristötekoihin ja ihmisten arjen tarpeiden turvaamiseen.

SKP:n Korson, Tikkurilan, Hakunilan ja Länsi-Vantaan osastot