Vantaa hakee maa-alueen pakkolunastusta Keimolassa

Näkemyserot hinnasta sai Vantaan kaupungin turvautumaan lunastusmenettelyyn

Vantaan kaupunki on maanhankinnassaan pitänyt pääsääntönä vapaaehtoisesten kiinteistökauppojen tekoa. Vantaan kaupunginvaltuusto teki tässä mielessä historiaa turvautumalla hakemaan lunastusmenettelyä ympäristöministeriöltä Keimolassa sijaitsevan 43,4 ha:n Saras- nimisen tilan osalta.

Vantaa pakkolunastaa 43,4 ha maata Keimolasta. Yhteistä näkemystä maa-alueen hinnasta omistajan kanssa ei löytynyt neuvotteluissa. Kuvamme ei ole lunastettavasta tilasta.

Vantaa pakkolunastaa 43,4 ha maata Keimolasta. Yhteistä näkemystä maa-alueen omistajan kanssa ei löytynyt neuvotteluissa. Kuvamme ei ole lunastettavasta tilasta.

Vantaa on pitemmän aikaa neuvotellut alueen ostamisesta, mutta yksimielisyyttä hinnasta ei ole löytynyt. Nyt lunastusmnettelyn kohteena oleva alue on Kivistön kaavassa merkitty asuntorakentamiseen ja siihen liittyvään yhdyskuntarakentamiseen. Alueen suunnitelmallisen rakentamisen vuoksi maa-alueiden pitää olla oikea-aikaisesti käytettävissä ja Vantaa näki lunastusmenettelyn tässä vaiheessa oikeaksi tavaksi viedä asiaa eteenpäin.

Päätös valtuustossa syntyi äänestyksen jälkeen äänin 35-30. Kokoomus johti ponekkaasti vastustajien rintamaa.

Maa yhteiskunnallisena varantona

Kysymys maasta on tärkeä ja mielenkiintoinen yhteiskunnallinen kysymys. Kenelle kuuluu päätösvalta maan käytöstä? Miten ollaan tultu nykyisenlaiseen tilanteeseen? Eikö maa aikoinaan syntynyt maapallon muotoutumisen tuloksena ilman yhdenkään nykyään maata omistavan ihmisen tai suvun vaikutusta? Miten ihmeessä jotkut katsoivat olevansa oikeutettuja julistautumaan maa-alueiden omistajiksi. Eikö maa ole meidän kaikkien yhteistä? Yksityinen maanomistus alkaa olla yhteiskunnalle taakka ja aikansa elänyt.

Vastaa