Rita Dahl Vantaan köyhien vaalipanelissa

Rita Dahl: Vantaan köyhien paneelissa 17.3. puhuin itsensä työllistäjien tilanteesta erityisesti taiteilijanäkökulmasta. Tähän laajan kattokäsitteen ryhmään kuuluu niinkin erilaisia ammattiryhmiä kuin konsultit, rakennusalan yrittäjät, eri alojen taiteilijat jne. Vuonna 2013 meitä oli peräti kuusi prosenttia työväestöstä, ehkä siitäkin syystä STM ja TEM ovat julkaisseet meitä koskevat raportit parin vuoden sisällä.

Eräs TEM:in toimenpide-ehdotus raportin pohjalta on joustavuuden lisääminen: työttömyysturvan saamisen ehtona ei voi pitää YEL/MYEL-vakuutuksen irtisanomista. Lisäksi oma ehdotukseni: huonoina apurahavuosina, kun eläketurvasta ei pysty itse huolehtimaan, se taataan muilla keinoin. Eräs mahdollisuus ammattitaiteilijoiden kehnon tilanteen ratkaisemiseksi on taiteilijapalkka (jota koskevan ehdotuksen Suomen Kirjailijaliitto on tehnyt vuonna 1976).

Toki itsensä työllistäjät on hyvin kirjava ryhmä erilaisia ammattiryhmiä, eikä parhaiten ansaitsevilla ole toimeentulo- ja eläketurvaongelmia.

Korostin myös ilmaisten tai edullisten ja julkisesti tuotettujen sote-palveluiden ja koulutuksen tärkeyttä sosiaalisen nousun mahdollistajana – näin lahjakkaat työläisperheiden lapset voivat edelleen hankkia akateemisen koulutuksen.

Kysymys on talouspoliittisesta linjanvalinnasta: nyt olisi aika panostaa julkisen kysynnän lisäämiseen ja palveluiden parantamiseen leikkaamisen ja säästämisen sijasta. Kysymykseen julkisuus/yksityisyys esimerkiksi Palkansaajien tutkimuslaitoksen raportti vastaa: ulkoistaminen ei ole osoittautunut tehokkaaksi, se on heikentänyt sote-palveluiden laatua.

Loppukysymykseen Miksi minua kannattaa äänestää? vastasin: koska olen kielitaitoinen ja koulutettu, seuraan kansainvälistä politiikkaa ja yhteiskunnallisia asioita ja koska olen kaikkein haavoittuvimpien ja itsensä työllistäjien puolella ja kannatan oikeudenmukaista yhteiskuntakehitystä.

Rita Dahl, SKP:n sitoutumaton ehdokas kevään eduskuntavaaleissa käsitteli Vantaan köyhien vaalipanelissa itsensä työllistäjien ongelmia erityisesti taiteilijoiden näkökulmasta. Rita Dahl on ammatiltaan kirjailija, sopraano.

Rita Dahl, SKP:n sitoutumaton ehdokas kevään eduskuntavaaleissa käsitteli Vantaan köyhien vaalipanelissa itsensä työllistäjien ongelmia erityisesti taiteilijoiden näkökulmasta. Rita Dahl on ammatiltaan kirjailija, sopraano.

Vastaa