Vantaa pani yksiöitä myyntiin, miten käy vuokralaisten

Vantaan kaupunginhallitus päätti myydä noin 100 kaupungin omistamaa yksiötä.

Päätttäessään myyntiehdoista kaupunginhallitus perui aikaisemman päätöksensä vuokralaisen aseman turvaamisesta. Vuokralaisen turvan säilyttäminen olisi kaupunginhallituksen mielestä haitannut myyntiä. Aiemman päätöksen mukaan ostajan olisi pitänyt turvata vuokralaisen asuminen kahdeksan vuoden ajan pitämällä vuokra enintään keskimääräisenä Vantaan alueen aravavuokran suuruisena. Tämä vuokralaisen turva uhrattiin markkinoiden alttarille.

Myytäviä asuntoja tarjotaan ensiksi ostettavaksi niissä asuville vuokralaisille. Monet vuokralaiset ovat saaneet asuntonsa sosiaalisin perustein. On ilmeistä, että ostajia ei löydy vuokralaisista, vaan asunnot menevät myyntiin.

Vantaan kaupungin päätös myydä sata yksiötä saattaa vetää kynnysmaton monen nykyisen vuokralaisen jalkojen alta.

Asuntoja tarjotaan ensin ostettavaksi pitkäaikaisasunnottomuushankkeissa mukana oleville tahoille kuten Y-säätiölle, Sininauhasäätiölle ja Kriminaalihuollon Tukisäätiölle. Edelläluetellut tahot ovat kuitenkin jo ilmoittaneet etteivät ne pysty ostamaan tällaista määrää asuntoja. Asuntoja menee siis myyntiin vapaille markkinoille.

Asuntojen myynnillä paikataan kaupungin huonoa taloustilannetta. Kunpa ei kävisi niin, että myynnistä saatavat rahat maksetaan pitemmässä juoksussa kohonneina asumis- ja toimeentulotukina vuokrankorotusten kohteeksi joutuneille vuokralaisille.

Vastaa