Asokodit ja asukkaat napit vastakkain

Asokodit (Suomen Asumisoikeus Oy) ja asukkaat ovat ajautuneet riitatilanteeseen. Asukkaat syyttävät Asokoteja ylivuokrien perimisestä.
Suomen Asumisoikeusasukkaat ry:n puheenjohtaja Jukka Kilpi on julkaissut tilanteesta seuraavan tiedotteen:
“Lisää outoja väitteitä Asokodeista

Asokotien toimitusjohtaja ja eräät hallituksen jäsenet perustelevat (HS mielipide 23.9.) yhtiön asuntojen korkeita vastikkeita sillä, että Asokotien nettotuloksesta katetaan lainojen lyhennykset. Jokainen kirjanpitoa tunteva tietää kuitenkin, että lainojen lyhennykset ei ole tuloslaskelman kulua vaan tase-erä.
Kirjoittajat perustelevat korkeita vastikkeita myös korjauksilla. Me Asokodeissa asuvat tiedämme, että tämä ei ole totta. Yhtiö hoitaa kiinteistöjään huonosti. Korjaukset odottavat tekijöitään. Sen sijaan korjauksiin varautumisen varjolla kerätään merkittäviä voittoja. Kun tähän alettiin julkisuudessa kiinnittää huomiota (mm. Rakennuslehti 30.09.2010 ”Asukkailta on kerätty satoja miljoonia ylimääräistä vuokraa”), siirtyi yhtiö tekemään poistovarauksia. Nyt se onkin alkanut siirtämään korjausvarauksia poistovaraukseen, josta ne on tulevaisuudessa helpompi jakaa sijoittajaomistajille osinkoina. 
Nykyvauhdilla yhtiö maksaa itsensä velattomaksi alle 20 vuodessa, vaikka talojen taloudellinen käyttöikä on paljon pitempi. Nopea lainojen maksu ei palvele asukkaiden etua, vaan kasvattaa talojen ”yleishyödyllisten” sijoittajaomistajien varallisuutta. Lisäksi Asokodeilla on jo nyt lähes 100 miljoonan kassavarat. Muhkea kassa kattaa kaikki seuraavien yhdeksän vuoden aikana erääntyvät korkotukilainojen poismaksut.
Myöskään asumisoikeusmaksujen lunastuksilla ei voi perustella Asokotien varallisuuden lihottamista. Uusi asumisoikeusasukas maksaa yhtiölle poismuuttavan asukkaan asumisoikeuden lunastuksen. Asokotien asukkaiden rahastaminen korkeilla vastikkeilla ei perustu hyvään taloudenpitoon, vaan yhtiön sijoittajaomistajien ahneuteen.”

Asokoteja löytyy Vantaalta 105:stä eri osoitteesta. Koko maassa Asokodeilla on n. 14 000 asuntoa ja asukkaita n. 40 000. Asokodit (Suomen Asumisoikeus Oy) on Saton ja VVO:n puoliksi omistama yhtiö.

Vastaa