Ompelijatar, Jussi palkittu dokumenttielokuva

Historiaa luokkasodasta jatkosotaan, Martta Koskisen elämä

Vuonna 1896 syntynyt Martta Koskinen vietti monipolvisen osin vaaraallisenkin elämän. Työväenliikkeen omaksi ympäristökseen omaksunut Martta Koskinen osallistui punakaatiin, joutui vankileireille, vankilaan, ompeli ja auttoi työväenliikkeen jäseniä oikeistolaisen sorron vuosina. Hänen toimintansa koitui hänen kohtalokseen ja hänet teloitettiin vuonna 1943 viimeisenä Suomessa teloitettuna naisena.

Etsivä Keskuspoliisin pidätyskuva Martta Koskisesta elokuussa 1933.
Kuva:Kansallisarkisto.

DSL (Demokraattinen Sivistysliitto) yhdessä Karjaan seudun SKP:n ja Vasemmistoliiton järjestöjen kanssa esittää elokuvan 8.2.2020 klo 14 elokuvateatteri Bio Pallaksessa Karjaalla osoite Nils Grabbenkatu 4.

Elokuvan ensi-ilta oli 2015 ja hyvien arvostelujen lisäksi elokuva on voittanut Jussi palkinnon dokumenttielokuvien sarjassa ja 2016 Tampereen elokuvajuhlilla elokuva sai kotimaisen kilpailun erikoispalkinnon. Lisäksi elokuva sai vuonna 2016 Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon.

Elokuva joka kannatta ehdottomasti katsoa.

Singer ompelukone jonka Martta Koskinen testamenttasi Hertta Kuusiselle johon oli tutustunut vankilassa. Hertta Kuusinen lahjoitti myöhemmin ompelukoneen ompelija Martta Suhoselle.