Vantaalla huoli osattomista

Maaliskuun lopulla joukko asunnottomuudesta huolestuneita vantaalaisia kokoontui A-killan tiloissa päättämään “porukan” rekisteröinnistä. Toiminnan tarkoitus on tukea vantaalaisia asunnottomia asunnon haussa, mutta toiminta tulee keskittymään myös syrjäytyneisiin nuoriin, vanhuksiin ja heidän hyvinvointiongelmiinsa.

Vantaalla ilmoitettiin vielä viime vuoden lopulla olleen noin 600 asunnotonta. Kaupunki on omistamansa vuokra-asuntoyhtiön (VAV Asunnot Oy) kautta päättänyt yrittää ratkaista ainakin osaa ongelmasta rakennuttamalla Viertolan kaupunginosaan nopeasti toteutettavalla tekniikalla 58 asuntoa pitkäaikaisasunnottomille. Asuminen & Yhteiskunta -lehden numerossa 3-4/2011 esiteltiin Viertolan kohteessa toteutettavan projektin ideaa.

Kolmen pienkerrostalon piti valmistua kuluvan vuoden alussa. VAV ilmoittaa kohteen etenemisestä ja asuntojen hakumenettelystä www-sivullaan:

“VAV Asunnot Oy rakennuttaa Viertolaan, osoitteeseen, kerrostalokohdetta uudella moduuliteknologialla. Kohde valmistuu vuoden 2012 alussa. VAV:lle on tullut jonkin verran kyselyjä siitä, miten tämän kohteen asuntoja voi hakea. Osmankäämintie 28:n kaikki asunnot ovat erityisasuntoja, jotka on varattu pitkäaikaisasunnottomille. Kohde on osa ympäristöministeriön pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmaa. VAV ei tee asukasvalintoja Osmankäämintie 28:aan, vaan asukkaat tähän kohteeseen valitsee Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveystoimi.”

Kriittisempiä ongelmia Vantaa aikoo ilmeisesti paikata hetkellisesti siirrettävillä pikkumökeillä “siirtotuvilla”. Hollannissa puuttuvia asuntoja on korvattu mm. “merikonteilla” opiskelijoille ja asunnottomille hyvällä menestyksellä. Lienevätkö nämä kuitenkaan soveliaita esim. ympärivuotiseen asumiseen?

Vaikka Vantaan kaupungin toimet asuntokurjuuden ratkaisemiseksi ovat oikeansuuntaisia ja erittäin tarpeellisia, on joukko vapaaehtoisia vantaalaisia kansalaisaktiiveja päättänyt ryhtyä myös toimiin asunnottomuuden kitkemiseksi, siihen johtavien syiden selvittämiseksi ja siitä seuraavien ongelmien syövereihin joutuneita auttaakseen. Ajatus järjestäytymisestä syntyi viime vuoden Asunnottomien yön järjestelytoimikunnan, lähinnä vapaaehtoisista koostuneen ryhmän aloitteesta.

Maaliskuun lopulla joukko kokoontui Vantaan A-killan tiloissa päättämään “porukan” rekisteröinnistä. Hankkeen puuhamies ja yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittu Vantaan Tikkurilassa asuva Jarno Eskelinen määrittelee Vantaan asunnottomien hyvinvoinnin tuki ry:n tarkoitusta:

— Toiminnan tarkoitus on lähinnä tukea vantaalaisia asunnottomia asunnon haussa, mutta toimintamme tulee keskittymään myös syrjäytyneisiin nuoriin, vanhuksiin ja heidän hyvinvointiongelmiinsa. Syksyllä 17.10.2012 yhdistys järjestää perinteisen Asunnottomien Yön tapahtuman Tapahtuma on osa YK:n kansainvälistä köyhyyden ja syrjäytymisen vastustamisen päivää.

Vastaa