Huijataanko Vantaan talous-ja velkaohjelmalla kuntalaisia

Ensi vuoden budjetti hyväksyttiin kehuen
Vantaan talousarvio vuodelle 2018 hyväksyttiin valtuuston kokouksessa 13.11. Samalla hyväksyttiin myös taloussuunnitelma vuosille 2018 – 20121. Päättäjät arvioivat hoitaneensa Vantaan taloutta hyvin.

Veroprosentti pidetään entisellään 19,0 %. Talousarvion kokonaissumma on n. 1,5 mrd joista veroilla katetaan 985 milj. toimintatuottoja on runsaat 400 milj. ja valtionosuuksia 173 milj.

Vantaan talouden tarkastelussa muutamina viime vuosina ns. talous- ja velkaohjelman aikana Vantaan talous väitetään saadun paremmalle tolalle. Velkaantuminen on saatu pysähtymään, velkaa on jopa pystytty hiukan vähentämään. Velkaa kuitenkin on miljardin verran.

Millä keinoin velkaa on pidetty kurissa? Käyttömenojen kasvulle on pidetty tiukat rajat. Tästä johtuen palveluja on jouduttu supistamaan. Myöskin kunnallitekniikan ja investointien menot rajattiin moneksi vuodeksi enimmillään 100:aan miljoonaan. Vuonna 2018 kokonaisinvestoinnit nostetaan 130:een miljoonaan.
Kun lainanotolta pyrittiin vuosia välttymään, paljonko kerättiin samanaikaisesti korjausvelkaa kunnallistekniikan ja ivestointien alibudjetoinnilla?

Vantaan tulot ja menot talousarvion 2018 mukaan.

Taloudellista haastetta tulee riittämään Vantaan voimakkaasta kasvusta huolimatta. Paljon riippuu yleisestä taloustilanteesta jaa sen vaikutuksista mm. työllisyyteen.

Vastaa