Karmea sopimus – poliittinen ohjelma

Jokainen vasemmistolaisena itseään pitävä kysyy varmasti itseltään yhä uudestaan: Miten tämä on mahdollista? Mikä sai demarit ja vasemmistoliiton mukaan historialliseen konsensukseen kunnan palvelurakenteiden rapauttamisesta, koko kuntaa ravistelevasta yksityistämisestä, omaisuuden hukkaamisesta ja ennen kaikkea omien julkituotujen tavoitteiden ja periaatteiden täydellisestä hylkäämisestä?

Jussi Saramo kirjoittaa Vantaan Sanomien keskustelulistalla, että vasemmistoliitto ei luopunut tavoitteistaan kun yhtään terveysasemaa ei lakkauteta. Tosiasia on, että useat lakkaavat tulevaisuudessa kokonaan olemasta ja osaan tulee jäämään vain kolmea suurasemaa ”täydentäviä” ja ”kevyitä” toimintoja. Tarkoittaako se terveydenhoitajaa vai mitä, sitä ei sopimuksessa mainita. Kaupungin hallituksen pj. Tapani Mäkisen (kok.) radiohaastattelun mukaan terveyspalvelut tulevat keskittymään suurasemiin. Se onkin ymmärretävää sopimuksen valossa, koska niihin tullaan keskittämään valtaosa sairaanhoidon voimavaroista. ” Sosiaali- ja terveysasemien keskittämistä täydentävät kevyet lähipalvelut olemassa olevissa tiloissa.”

Vantaa-sopimus on kaiken kattava. Se ei säästä edes pienimpiä ja heikompia. ””Aikuissosiaalityön sekä lastensuojelun toimipisteitä, perheneuvoloita sekä äitiys- ja lastenneuvoloita supistetaan laaditun palveluverkkosuunnitelman mukaisesti” Näin toimitaan lasten ja nuorten Vantaalla vasemmiston ja vihreiden ja kokoomuksen sopimuksella.

Käsissä on myös historiallinen sopimus. Vastaavaa uusliberalistista yhteisymmärrystä ei Suomessa kuntatasolta tunneta. Tähän asti se on ollut luettavissa vain istuvan hallituksen ohjelmassa. Sopimus onkin kokoomuksen ja sitä tukevan vihreän puolueen voitto, niin orjallisesti se noudattaa maan hallituksen ohjelmaa.

Vantaa-sopimus on luettavissa www.vantaa.fi.

Hannu Väisänen

Vastaa