Kivistön peruskivi muurattiin – kuka rakentaisi?

 Vantaan valtuustossa käytiin taannoin mielenkiintoinen – lähes filosofinen – keskustelu Kivistön automaattisesta jätteenkeräyksestä. Tällaisessa uudentyyppisessä jätepussien putkikuljetusjärjestelmässä kokonaisen kerrostaloalueen roskapussit – ne jotka me jokainen viemme normaalisti sinne pihan perällä olevaan katokseen – imaistaisiin pölynimurin lailla eräänlaista mustekalamaista putkistoa pitkin samaan paikkaan josta ne olisi sitten kätevä kuskata kaatopaikalle tai käsittelylaitokseen.

 

Keskustelun tässä siivitti kysymys siitä, nostaako tällainen hieno systeemi asuntoneliö ja myös vuokraneliön hintaa. No tietenkin se nostaa. Se helpottaa hitusen verran asukkaan jokapäiväistä elämää kun se roskapussi-imurin yksi haara on heti siinä rappukäytävässä asunnon oven vieressä.

 

Se on kätevä keksintö tämä jäteimuri, kuten ovat omat saunat, märkätilojen lattioiden lämmitys, alipaineistettu ilmastointi, suodatettu/kosteutettu/kuivattu/jäähdytetty/lämmitetty sisääntuloilma sää- ym. olosuhteen mukaan. Parkkitilaa – katoksella ja ilman, sähköpistokkeella ja ilman – on kiva olla riittävästi.

 

Kaikki tällainen maksaa ja sen filosofisen pähkinän tässä voisi kiteyttää kysymykseksi, mikä on kohtuullista?

Kansalaisen kannalta eläminen lienee kohtuuhintaista, kun tili riittää kaikkeen välttämättömään – ja jos vähän vielä jäisi yli …

Mutta jos pelkkä asuminen vie tilistä esimerkiksi puolet, sitä alkaa olla hankala sovittaa kohtuuden rajoihin.

 

Kivistön kaupunginosaan tulee hallintamuodoltaan monipuolinen asuntokanta. Tulee kaikilla herkuilla varustettuja omistusasuntoja, kuin myös ”riisutumpaa mallia” olevia asumisoikeus- ja vuokra-asuntoja. Jälkimmäisten perustamiskustannuksissa haetaan säästöjä mm. parkkitilaa vähentämällä ja luopumalla asuntokohtaisista saunoista.

Joukossamme kuitenkin luultavasti elää vielä ihmisiä, jotka ovat valmiita perustamaan kodin taloon, missä ei ole välttämättä käytetty aivan kaikkia viimeisimpiä rakennustekniikan hienouksia.

 

Se varsinainen ongelma tulee sitten kun pitäisi alkaa rakentamaan tätä kaikkea. Kivistön kaupunginosaa rakennetaan jo kovaa vauhtia, mutta toistaiseksi on aloitettu vain kovan rahan omistusasuntojen rakennustöitä. Rakennusyhtiöt kun eivät ole kiinnostuneita mistään karvalakkimallin halpatuotannosta. Eivät nämä meidän niin sanotut yleishyödylliset asuntorakentajatkaan. Nehän ovat siirtäneet tuotantonsa painopisteen vapaarahoitteiseen asuntotuotantoon. Sieltä saatava kate (=voitto) on korkeampi.

 

Tähän aikaan oleellisesti kuuluva jatkuva ja loputtomasti lisääntyvä voiton tavoittelu kaikessa mahdollisessa toiminnassa ei tietenkään jätä tilaa asumiseen liittyvälle ”köyhäilylle”, joten tämän laatuisen asuntokannan rakentamisesta voinee vastata vain ns. julkinen taho eli valtio tai kukin kunta alueellaan.

 

Kivistön ensimmäiset asunnot ovat jo myynnissä. Näiden kovan rahan asuntojen hinnat ovat vantaalaisittain korkeita.

Ensimmäisen merkittävänä olevan kerrostalon osakehuoneistojen neliöhinnat asettuvat haarukkaan 5 000 – 7 000 euro per neliö.

Vantaalla asuntoneliön hinta on pysynyt viimeaikoina reippaasti alla 3 000 eurossa per neliö.

Viime vuonna vanhojen asunto-osakehuoneistojen keskimääräinen neliöhinta koko maassa oli 2 269 euroa, pääkaupunkiseudulla 3 546 euroa ja muualla Suomessa 1 692 euroa. (UN, AsVa)

Vastaa