Vantaan Rauhanklubilla: Suomalainen asekauppa

Jarmo Pykälä on tutkinut asekauppaa, perustanut Suomen asevientiraportin ja julkaissut juuri Pystykorva sarjassa kirjan: Suomalainen asekauppa, rahan, vallan ja sodan ytimessä. Jarmo Pykälä on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri.

Vantaan Rauhanklubin vieraan 31.3. tutkja Jarmo Pykälän aiheena oli suomalainen asekauppa.

Suomen osuus maailman asekaupasta on muutaman prosentin, mutta siitä huolimatta Suomi on tärkeä asekaupan toimija. Suomi on joissakin asetyypeissä johtava valmistaja. Asekaupasta on vähän tietoa ja sitä on joskus hankala saada. Asekaupan ja aseidenriisunnan tutkimus hiipui 1990-luvun alussa kun kylmän sodan loppumisen uskottiin lakkauttavan asevarustelun. Näin ei valitettavasti käynyt. Esimerkiksi Suomen asevienti-kirja vuonna 1984 jäi viimeiseksi systemaattiseksi tarkasteluksi suomalaisesta asekaupasta.
Siksi Jarmo Pykälän juuri julkaisema kirja Suomalainen asekauppa, rahan, vallan ja sodan ytimessä on hyvin tervetullut ja tarpeellinen selvitys suomalaisen aseteollisuuden ja asekaupan tilasta.
Tutkimus osoittaa, että Suomen asevienti on kasvu-uralla. Ase- ja sotatarvikkeita valmistavien yritysten lista on yllättävän pitkä.

Jarmo Pykälän tuore kirja Suomalainen asekauppa, rahan, valla ja sodan ytimessä on valaiseva tutkimus suomalaisten osuudesta maailman aseistamisessa. Kuvassa vasemmalla Jarmo Pykälä, oikealla Vantaan Rauhanpuolustajien toimikunnan jäsen Hanna Haitham.

Asekauppaan liittyy myös paljon korruptiota, vaikka Suomella on maine vähäisen korruption maana, on juuri asekaupan korruptiotapauksia käsitelty oikeusistuimissa.
Aseiden pitkä elinkaari ja omistajien vaihtuminen käyttöikänsä aikana on synnyttänyt myös paljon laitonta asekauppaa.
Asekaupasta kiinnostuneiden kannatta lukea Jarmo Pykälän Suomalainen asekauppa ja päivittää tietonsa.

Vantaan Rauhanklubilla tankattiin tietoa suomalaisesta asekaupasta. Kahvikin maistui keskustelun lomassa.

Vastaa