Iranin kommunistit yhteisessä rintamassa maailman työläisten kanssa

Vantaalainen opettaja Soran Zaki välitti Iranin kommunistien julistuksen Helsingin Työväen ja nuorison vappujuhlaan 1.5.2012

Iranin kommunistisen puolueen keskuskomitean julistus kansainvälisen työläisten päivän 1. toukokuuta johdosta

Globaalikapitalismin kriisi on aiheuttanut ennennäkemätöntä työttömyyttä ja köyhyyttä työväenluokalle. Monissa teollisuus- ja kehitysmaissa valtioiden hyökkäykset työntekijöiden elinoloja vastaan kriisin hallitsemiseksi ovat aiheuttaneet laajoja lakkoja ja protesteja työväenluokan ja köyhälistön keskuudessa. Tämän taistelun kokemukset ovat saaneet monet työväenluokan edelläkävijät uskomaan, että kriisin ratkaisuun ei ole kapitalistista vaihtoehtoa. Kapitalistivaltioiden yritykset kriisin voittamiseksi ovat aiheuttaneet köyhyyden lisääntymistä ja tuhoa yhteiskunnalle.

Iranin kommunistisen puolueen tervehdystä esittämässä Soran Zaki Helsingissä, Tokoinrannassa vappuna 2012. Kuva Toivo Koivisto

Kapitalistisen talouskriisin vastustamisprosessissa työväenliikkeen luokkataistelu on alkanut radikalisoitua niin, että se ylittäisi reformististen ammattiliittojen harjoittamaa politiikkaa. Nykykriisin jatkumisen johdosta on syntynyt Vallatkaa Wall Street-liike, joka puutteistaan huolimatta on tuonut esille miljoonien ahertajakansan taistelua, jossa vastustetaan sellaista pimeää tulevaisuutta, mitä kapitalistinen järjestelmä tarjoaa tavallisille ihmisille. Ja juuri tässä tilanteessa Me olemme yhdeksänkymmentäyhdeksän prosenttia -niminen liike Amerikassa julisti vappupäivän maailmanlaajuiseksi suurlakkopäiväksi muutama kuukausi ennen vappua ja kehotti maailman 99 prosenttisia ihmisiä jättämään työpaikkansa, vapauttamaan itsensä kapitalististen työlakien orjuudesta ja tulemaan kaduille vaatimaan oikeuksiaan ja osoittamaan solidaarisuutta luoville työtätekeville.

Tunisian ja Egyptin työväenluokka on osoittanut Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän maiden vallankumousten edelläkävijänä omalla taistelullaan kiireellisten vaatimusten puolesta sen, että vallansiirto edellisiltä diktaattoreilta länttä tukevien taantumuksellisten islamilaisten ja porvarinationalistien ryhmien käsiin ei voi olla vallankumousten ja kansannousujen lopullinen tulos, joka antaisi toivoa taistelun ja vallankumousten jatkumiselle.

Runsas vuosi sitten Iranissa toteutettiin valtion tuen leikkaukset, jotka tehtiin Maailman pankin uusliberalistisen politiikkaan ohjeiden mukaisesti ja jotka eivät kuitenkaan elvyttäneet taloutta eivätkä tuotantoa Iranin hallituksen haluamalla tavalla eivätkä auttaneet Irania liittymään Maailman kauppajärjestön (WTO) jäseneksi, vaan pikemminkin heikensivät maan taloudellista tilannetta entisestään. Iranin hallituksen tukileikkausten täytäntöönpanon ja hintasäätelyn seurauksena tuhansia pieniä ja suuria tuotantokeskuksia on suljettu. Lisäksi yhä laajentuva kauppasaarto on nopeuttanut konkursseja ja ajanut alas monia tehtaita ja tuotantokeskuksia. Tämä on lisännyt päivittäisiä joukkoirtisanomisia, ja myös korkea inflaatio on nostanut kovasti elintarvikkeiden hintoja, mikä on aiheuttanut entistä enemmän tuhoa ja köyhyyttä työntekijöille.

Islamilainen sortovalta on osoittanut olevansa työläisten vihollinen ja halukkuutensa ajaa alas työläisperheiden elintasoa monenkertaisesti köyhyysrajan alapuolelle nimittämällä kuluvan vuoden Iranin kansallisen tuotannon ja maan työn ja pääoman vuodeksi ja hyväksymällä 240 euroa kuluvan vuoden vähimmäispalkaksi. Iranin viranomaisten mukaan jokaisen teheranilaisen perheen vähimmäismenot kuukaudessa on 835 euroa. Monien työntekijöiden ja erityisesti pientehtaiden työntekijöiden kuukausipalkka on alle 123 euroa. Pienen summan minimipalkaksi määrittäminen, joka on kolme tai jopa viisi kertaa pienempi kuin köyhyysrajaksi määritetty summa kertoo, kuinka paljon Iranin hallitus rakastaa voittoa ja toimii työläisten vihollisena.

Islamilainen tasavalta tavoittaa työväenluokan sorron kiristämistä tilanteessa, jossa Iranin työntekijöiltä on evätty pieniäkin mahdollisuuksia tässä taloudellisessa ahdingossa. Valtakunnallisten työehtosopimusten puute, pätkätyöt, työnteko ilman varsinaista työsopimusta, sosiaali- ja terveysvakuutusten puuttuminen, heikot suojelustandardit työpaikoilla, syrjintä naisia ja maahanmuuttajia kohtaan, sananvapauden täydellinen puuttuminen, lakko ja järjestäytymisoikeuksien puute, systemaattisten työläisten lakkojen ja protestien tukahduttaminen ja itsenäisten työläisjärjestöjen aktivistien jokapäiväiset pidätykset ovat ajaneet joka puolelta työntekijät sietämättömään ahdinkoon. Tässä täysin sietämättömässä taloudellisessa ja poliittisessa tilanteessa Iranin työväenluokalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä yhtenäiseen valtakunnalliseen taisteluun.

Iranin kommunistinen puolue muistuttaa työväenliikkeen aktivisteja ja puolueemme jäsenistöä, että vappu on koko työväenluokan taistelupäivä. Puolueemme osana työväenliikettä ei missään nimessä halua järjestää puolueen vapputilaisuuksia, vaan olemme yhtenäisen ja laajan työväen vappumarssin puolesta, joka perustuu työläisten luokkatietoisuuteen. Porvarit ovat harjoittaneet kautta historian hajota ja hallita politiikkaa uskonnollisten, kansallisten ja sukupuolierojen perusteella.

Iranin kommunistinen puolue onnittelee toukokuun ensimmäisen päivän vapun johdosta kaikkia työtätekeviä ympäri maailmaa!

Alas Iranin islamilainen tasavalta!

Kauan eläköön ensimmäinen toukokuuta, Työläisten kansainvälinen päivä!

Kauan eläköön vapaus, tasa-arvo ja työläisten valtio!

Iranin kommunistinen Puolue

Huhtikuu 2012

www.cpiran.org

cpifinland@gmail.com

Vastaa