Kenen joukoissa seisot?

Perinteistä vappua: Kaikkien maiden proletaarit liittykää yhteen. Kuva Toivo Koivisto

Kenen joukoissa SDP:n ja VAS:n ministerit?

Helsingissä vasemmisto marssi tänään yhdessä. Mutta kenen joukoissa ovat sosialidemokraattien ja Vasemmistoliiton ministerit?

Hallituksen päättämät julkisten palvelujen leikkaamiset ja arvonlisäverojen korotukset iskevät ankarimmin pieni- ja keskituloisiin. Samaan aikaan riittää miljardeja pankkien tukeen ja Nato-ohjuksiin. Hallitus on antanut vapaat kädet suurfirmoille joukkoirtisanomisiin ja keinottelijoille asumismenojen nostamiseen. Euroopan unionissa Kataisen hallitus on mukana ajamassa ohjelmia, joilla tuhotaan vaikeuksissa olevien maiden työpaikkoja ja julkisia palveluja, leikataan palkkoja ja eläkkeitä, yksityistetään kansallisvarallisuutta ja romutetaan demokratiaa.

Me kommunistit kutsumme vastarintaan oikeistoa ja rahaeliitin valtaa vastaan. Vaadimme loppua Kataisen hallituksen leikkauspolitiikalle. Vetoamme erityisesti Vasemmistoliittoon, jotta se hylkää kokoomusvetoisen politiikan ja liittyy mukaan eurooppalaisen ammattiyhdistysliikkeen ja Euroopan vasemmiston kamppailuun suunnan muuttamiseksi.

Julkisten menojen leikkaaminen ei ole ratkaisu kriisiin. Se vain pahentaa taantumaa, lisää eriarvoisuutta ja kasvattaa finanssipiirien valtaa. Me vaadimme tulonjaon muuttamista työntekijöiden hyväksi leikkaamalla pääomapiirien voittoja. On nostettava erityisesti pieniä palkkoja, opintorahaa, eläkkeitä ja muuta perusturvaa. On kehitettävä julkista yritystoimintaa, jolla luodaan uusia arvoja, työtä ja hyvinvointia – sitä reaalista taloutta, josta wahlroosit ja muut pörssikeinottelijat vähät välittävät tehdessään rahalla lisää rahaa itselleen.

Muutos edellyttää myös EU:n talouskurisopimuksen hylkäämistä, koska se tuo automaattisen leikkurin julkiseen talouteen, alistaa valtioiden budjetit EU-komission kontrolliin ja asettaa pankkipelureiden tukemisen kaiken muun edelle.

Katkelma SKP:n puheenjöhtaja Yrjö Hakasen vappupuheesta Koko puheen löydät täältä.

 

Vastaa