Vappuna muistettiin luokkasodan uhreja


Vantaalainen työväen vappu alkoi yhtenäisesti. Vantaalaiset työväenjärjestöt, sosiaalidemokraateista kommunisteihin, kokoontuivat kunnioittamaan luokkasodassa kaatuneiden muistoa Vantaan Hiekkaharjussa olevalle muistomerkille. Tilaisuus oli saanut paikalle runsaasti yleisöä. Hulmuavat punaiset liput ja Korson Työväen Soittokunnan sävelet virittivät hienoon vapputunnelmaan.

Tilaisuudessa puhunut Erkki Vuorenmaa (SDP) totesi mm:
HYVÄT YSTÄVÄT, TOVERIT
“Olemme kokoontuneet tälle punaisten muistomerkille kunnioittamaan niitä työväen ihmisiä, jotka olivat valmiit antamaan kaikkensa vakaumuksensa ja aatteensa puolesta. Tuon ajan ihmiset elivät aikaa mitä meidän on vaikea ymmärtää.

Aikamme ihmiset ovat muodostaneet kantansa kansalaissotaan kirjojen, elokuvien ja yleisen keskustelun kautta. Osa meistä on saanut asiasta tietoa vanhemmiltaan tai jopa isovanhemmiltaan.

Omakohtaisesti tiedän miten isä suhtautui “lahtareihin” ja poliittiseen oikeistoon. Isä oli kansalaissodan aikana 10-vuotias ja hänen isänsä vähän yli 30-vuotias. Isäni suhtautumiseen vaikutti myös, että hänen isänsä oli vangittu, vaikkei onneksi pitkäksi ajaksi. Sen ajan ihmisten työ paremman maailman puolesta on luonnut meille kaikille parempaa turvaa ja tulevaisuuden uskoa ja alkua yhteiskunnan uudistumiselle.

Sodan syyt olivat moninaiset. Perussyy oli kuitenkin ihmisten köyhyys, huonot työolot, työttömyys ja sosiaaliturvan puuttuminen. Myös tietoisuus kuinka vähän oli mahdollista vaikuttaa omiin oloihinsa oli erittäin merkittävä asia. Yleinen tyytymättömyys purkautui vastustamattomasti hallitsevia kohtaan.

Sodan jälkeiset tapahtumat hirvittävät. Suuri uhrien määrä vankileireillä kauhistuttaa edelleen. Määrä oli suuri kun se suhteutetaan suomen väkilukuun ja kun sitä verrataan muihin eurooppalaisten kansojen kansalaissotiin.

Vastaavia taisteluja, joita suomessa käytiin 1918 käydään edelleen ympäri maailmaa. köyhyys monissa maissa johtaa väkivaltaan. Se on myös tärkein yksittäinen syy vallankumouksiin sen lisäksi, että valta on keskittynyt yksiin käsiin. Yksinvaltius ei ole koskaan ollut valistunutta, koska se johtaa rahan vallan kasvuun ja sivuuttaa demokratian.

Toinen asia, joka valitettavasti jatkuu edelleen: työväenliikkeen kahtia jakautuminen. Ihmeellistä siinä on se, että se mikä erotti työväenliikettä on aikansa elänyt. Hajanaisuus vaikuttaa työväenliikkeen yhteiseen voimaan ajaessamme oikeudenmukaisen ja tasa-arvoisen yhteiskunnan kehittämistä.

Meillä on paljon työtä jäljellä. ja meidän tulee lunastaa joka päivä oikeutemme sekä luottamuksemme kansalaisten silmissä. Se edellyttää työväenliikkeen voimien kokoamista yhtenäiseksi ja voimakkaaksi tekijäksi suomalaisessa yhteiskunnassa.
Uskon vakaasti, että tekisimme sillä kunniaa edesmenneille sukupolville. Erityisesti niille jotka ovat vaivojaan säästämättä ajaneet ja toimineet aatteen puolesta. Yhteinen työväenliike on kaikkialla maailmassa osoittanut voimansa.”

Vuonna 2011 Juha Kovanen (SKP) ehdotti puheessaan uhrien nimien lisäämistä muistomerkkiin. Aloite on tehty, toivottavasti se saadaan toteutettua vuoteen 2018 mennessä jolloin tulee kuluneeksi 100 vuotta luokkasodasta.

Vastaa