Rauhanklubissa kurdi-ilta

Vantaan Rauhanpuolustajien Rauhanklubissa 29.4. saatiin selkoa kurdien tilanteesta. Alustajina olivat tohtori, kurdi tutkija Kristiina Koivunen ja kurdiaktivisti Welat Nehri. Kurdikysymyksen läpikotaisin tunteva kaksikko valaisi kurdien tilannetta.

Kurdi-illan alustajat, tohtori, kurdi tutkija Kristiina Koivunen ja kurdiaktivistsi Welat Nehri tarjosivat valaisevan tietopaketin ja herättivät vilkkaan keskustelun kurdien asemasta.

Kurdithan, vaikka heitä on noin 35 milj. ovat jääneet ilman omaa valtiota kun lähi-idän rajoja on eri sotien jälkeen piirrelty. Kyseessä on kuitenkin kansa jolla on oma kieli, oma kulttuuri ja joka on vuosituhansia asunut alueella. Kurdeja asuu pääasiassa neljän valtion alueella: Irakissa, Iranissa, Syyriassa ja Turkissa. Kurdien vaatimus omasta valtiosta tarkoittaisi maa-alueiden saamista näistä neljästä valtiosta.

Pertti Nykänen on kuvannut tilaisuudesta 2-osaisen videon, katso osa 1 katso osa 2

Kurdien asuttama alue Kurdistan ulottuu neljän valtion Irakin, Iranin, Syyrian ja Turkin alueelle.

Irakin kurdeilla on alueillaan laaja itsehallinto, joka ei kuitenkaan koske Kirkukin alueen öljyesiintymiä. Muissa maissa kurdien asema vaihtelee, esimerkiksi Turkissa kurdit ovat vainottu vähemmistö.
Kurdien kansalliseepos, Ehmedê Xanî: Mem u Zin kirjoitettiin jo 1600 luvulla. Tarina kertoo kansasta ja maasta jotka rakastavat toisiaan, mutta jotka eivät koskaan saa toisiaan.

Uskontoja on kurdien keskuudessa monia, tärkein Islam.
Tärkeimmät elinkeinot ovat:Maatalous, käsityöläisyys, esim. matot, paimentolaisuus ja kauppa.

Miljoonat kurdit ovat joutuneet lähtemään maanpakoon. Esimerkiksi suurin kurdikaupunki on Istanbul jossa asuu yli 5 miljoonaa kurdia.

Keskustelu kävi vilkkaana niin alustuksen aikana kuin kahvipöydässäkin. Leivonnaisten lisäksi tarjolla oli kurdialueelta tuotuja taateleita.

Vastaa